Duitse kerk moedigt mensen aan om te staken voor het klimaat
Het grootste protestantse kerkgenootschap van Duitsland, de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), roept burgers op om de internationale klimaatstaking van aanstaande vrijdag te steunen. Het is tijd om in actie te komen, vindt de EKD. Niet iedereen is echter blij met het ‘groene standpunt’ dat de kerk inneemt, meldt CNE News.
"De ongecontroleerde opwarming van de aarde brengt het menselijk leven in gevaar”, stelt EKD-raadsvoorzitter Annette Kurschus in gesprek met PRO. Daarom wil de EKD een vastberaden standpunt innemen tegen klimaatverandering, zodat toekomstige generaties niet te lijden hebben. "Om dit te bereiken, kunnen en moeten we nu alles doen wat binnen onze eigen mogelijkheden ligt. In het belang van God en mensen", besloot ze.
Kristina Kühnbaum-Schmidt, vertegenwoordiger van de EKD, benadrukt in een videoboodschap tevens de ernst van klimaatverandering en wijst op de verantwoordelijkheid die mensen voor de schepping dragen. "Samen, als kinderen van God en als menselijke broers en zussen, moeten we alles doen om klimaatverandering te beperken. Dit is de tijd om te handelen.”
Tijdens de internationale klimaatstaking op vrijdag zal de voorzitter van de synode van de EKND, Anna-Nicole Heinrich, ook aanwezig zijn in een speciale kerkdienst die plaatsvindt in de Neurenbergse St. Lorenzkerk, schrijft de Evangelische Zeitung. "Onze kerken kunnen ‘bijtankplaatsen’ zijn waar we de hoop en het vertrouwen geven die nodig zijn om de vernietiging van onze planeet een halt toe te roepen", zei Heinrich. Enkele regionale kerken en andere klimaatinitiatieven van de kerk, zoals Kerken voor Toekomst, zullen met spandoeken aan de demonstratie deelnemen.
Niet iedereen is echter blij met de aangekondigde klimaatacties van de kerk. De Weense theoloog Jan-Heiner Tucker spreekt zich uit tegen allianties tussen kerken en klimaatorganisaties zoals "Letzen Generation" (Laatste Generatie, red.). Hoewel hij gelooft dat klimaatverandering een ernstig probleem is, wijst Tucker de klimaatdemonstraties af omdat "ze anderen kunnen schaden als ze grootschaliger worden".
Daarom pleit hij ervoor dat kerken in plaats daarvan het bewustzijn vergroten, "zowel systematisch met betrekking tot de industrie en de economie als op persoonlijk en individueel niveau."
Tucker stelt daarnaast dat de kansel niet de plaats is voor politisering. "Het is de plaats om het evangelie te vertalen naar deze tijd en onze verantwoordelijkheid tegenover God te herinneren. Dat heeft ook gevolgen voor ons levensstijl. De kansel is echter niet de politieke lessenaar van waaruit regels voor milieuvriendelijk handelen worden uitgevaardigd. Dat zou niet op zijn plaats zijn in kerkdiensten", zegt hij tegen Religion.orf.
Fotocredits: Ökumenisches Netzwerk Klimagerechtigkeit
Praatmee