Christelijke organisatie hoopt op verbod geslachtsveranderende operaties minderjarigen in Tennessee
Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich momenteel over een wet in Tennessee die geslachtsveranderende operaties, puberteitsremmers en cross-seksehormonen voor minderjarigen moet verbieden. Terwijl een christelijke non-profitorganisatie hoopt dat het hiervan komt, stellen tegenstanders dat de wet essentiële medische zorg aan minderjarigen onthoudt.
Voorstanders van de wet benadrukken dat deze kinderen beschermt tegen onomkeerbare en schadelijke keuzes. Tegenstanders stellen echter dat het verbod essentiële medische zorg onthoudt aan minderjarigen. Het Hooggerechtshof moet bepalen of de wet in strijd is met de Amerikaanse Grondwet, specifiek de Gelijkheidsclausule van het 14e Amendement, die gelijke behandeling voor iedereen garandeert.
Trey Dillinger, juridisch medewerker van de American Family Association, waarschuwt dat een uitspraak tegen de wet gevolgen kan hebben voor christelijke waarden. “Er is een onvermijdelijk conflict tussen het christelijk geloof en de radicale transgenderagenda", zegt Dillinger. “Transgenderpolitiek is een nieuwe manifestatie van de neiging om eigen verlangens te verheffen tot een afgod.”
Dillinger vreest dat het grondwettelijk beschermen van gendertransities nadelige gevolgen kan hebben voor christelijke ouders. Hij wijst op voorbeelden zoals die van Jeff Younger, een vader uit Texas die in een juridisch conflict met zijn ex-vrouw belandde over de genderidentiteit van hun kind.
“Stel je een situatie voor waarin een christelijke ouder strijdt tegen de voogdij van een ex-partner die zichzelf als een ander geslacht identificeert. Zou een rechter in die situatie de gendertransitie moeten negeren?”, vraagt Dillinger zich af. Volgens hem zou een uitspraak die transgenderrechten grondwettelijk beschermt, dit soort juridische conflicten verergeren.
Tijdens de hoorzitting uitten de progressieve rechters kritiek op de wet. Rechter Sonia Sotomayor vergeleek de risico’s van geslachtsveranderende behandelingen met het nemen van aspirine: “Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee", zei zij daarover.
Dillinger noemde deze vergelijking 'oneerlijk' en benadrukte dat de risico’s van onomkeerbare medische behandelingen zoals onvruchtbaarheid en lichamelijke schade niet te vergelijken zijn met het slikken van aspirine.
Ook bekritiseerde hij rechter Ketanji Brown Jackson, die de wet vergeleek met een oud verbod op gemengde huwelijken. “Ras is een vaststaand kenmerk, terwijl genderidentiteit niet vastligt", aldus Dillinger. “Kinderen veranderen vaak van gedachten en kunnen spijt krijgen van hun transitie. Dit maakt het onverstandig om genderidentiteit dezelfde juridische status te geven als ras.”
Hoewel de uitspraak pas volgend jaar wordt verwacht, roept Dillinger christenen op om de zaak te volgen. “Het gaat hier niet alleen om medische ethiek, maar ook om de vrijheid van christenen om hun geloof te belijden in een samenleving die steeds meer botst met de Bijbelse waarden", zegt hij.
Praatmee