Brits Hooggerechtshof oordeelt dat transvrouwen niet onder wettelijke definitie van vrouw vallen

Het Britse Hooggerechtshof heeft uitgesproken dat de wettelijke definitie van een vrouw gebaseerd is op biologisch geslacht. Hierdoor worden transvrouwen juridisch niet als vrouwen erkend. De uitspraak is met enthousiasme ontvangen door christelijke organisaties en andere voorvechters van vrouwenrechten. Dat meldt The Christian Post.
Peter Lynas, directeur van de Evangelical Alliance in het Verenigd Koninkrijk, reageerde opgelucht: “Deze uitspraak brengt helderheid in een verward debat. Vrouwen hebben hun zwaar bevochten rechten teruggewonnen.”
Lynas noemde het een teken van een bredere culturele verandering: “De vibe shift is echt. Deze uitspraak zou twee of drie jaar geleden nog niet zijn gedaan. We keren terug naar de realiteit.”
Buiten het Hooggerechtshof werd de uitspraak met gejuich ontvangen. De uitspraak maakt duidelijk dat mannen die zich identificeren als “vrouwen” juridisch niet onder de definitie van vrouw vallen.
De zaak werd aangespannen door For Women Scotland, een organisatie die al jaren strijdt voor het behoud van vrouwenrechten. Zij namen het op tegen de Schotse regering en transactivisten.
Schrijfster J.K. Rowling steunde de organisatie: “Ik ben trots op For Women Scotland. Dankzij drie buitengewone, vasthoudende vrouwen is de rechtszaak tot aan het Hooggerechtshof gekomen. Ze hebben de rechten van vrouwen en meisjes in het hele Verenigd Koninkrijk beschermd.”
Ook politica Kemi Badenoch (Conservatieve Partij) sprak zich uit: “De uitspraak ‘transvrouwen zijn vrouwen’ was feitelijk nooit waar, en nu ook wettelijk niet meer. Dit is een overwinning voor alle vrouwen die persoonlijk zijn aangevallen of hun baan verloren omdat ze het voor de waarheid opnamen.”
Peter Lynas roept christenen op om dit moment te gebruiken als kans: “Dit is een missionele gelegenheid. Laten we in gesprek gaan met onze collega’s over wat deze uitspraak betekent voor waarheid, rechtvaardigheid en onze samenleving.”
De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor beleid op de werkvloer en in organisaties. Wat nu al duidelijk is: het debat over geslacht, identiteit en waarheid is teruggebracht naar de basis – de biologische realiteit.
Praatmee