Alfred Slomp begrijpt dat christenen soms burgerlijk ongehoorzaam zijn om klimaatcrisis tegen te gaan

“Ik denk dat het uitermate Bijbels is om op te komen voor hen die zwak zijn en dat je daarbij ook het systeem aan de kaak stelt. In de Bijbel lees je dat mensen die geloofden in een eerlijkere wereld zich lang niet altijd vriendelijk opstelden naar de heersende klasse”, aldus Alfred Slomp. De auteur schreef vorig jaar het boek ‘Wat je wel kunt doen’. In dit boek biedt hij lezers handvaten om duurzaam te leven; een levensstijl die voor velen in de praktijk niet haalbaar lijkt te zijn. In gesprek met Cvandaag vertelt Slomp onder meer over de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan en waarom burgerlijke ongehoorzaamheid volgens hem soms nodig is.
Er zijn al veel boeken geschreven die ons wijzen op de noodzaak om ons leefgedrag te veranderen met het oog op klimaat en milieu. In hoeverre onderscheidt uw boek zich van boeken die er al zijn?
“Ik geef al tien jaar lang de workshop ‘God in de supermarkt’ wat specifiek in het teken van duurzaam eten staat. Bij mijn workshop merk ik dat het thema steeds gevoeliger is komen te liggen in de samenleving. Met name bij mensen uit de agrarische sector, omdat het wéér over vlees en boeren gaat. Zo heb ik wel eens meegemaakt dat een boer tijdens mijn workshop boos de kerk verliet. Achteraf nam ik het mezelf erg kwalijk dat dat gebeurde, maar het laat wel zien hoe gevoelig het thema is komen te liggen”, vertelt Slomp.
Praatmee