Paus Franciscus bezorgd om klimaatverandering en kondigt tweede deel Laudato Si aan
In een toespraak die paus Franciscus deze week in het Vaticaan hield, liet hij weten bezig te zijn met deel twee van zijn ‘groene’ document over het milieu: de Laudato Si. Nu hittegolven en natuurrampen de wereld teisteren en de zorgen over het klimaat toenemen, moet het tweede deel van de Laudato Si volgens de paus inspelen op die problemen, schrijven verschillende media.
De paus kondigde het vervolg op het eerste deel dat in 2015 verscheen aan, terwijl hij sprak over de noodzaak van bescherming van de mensenrechten in Europa. "We mogen niet vergeten dat jonge generaties het recht hebben op een mooie en bewoonbare wereld, en dit geeft ons een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van de schepping die we hebben ontvangen uit Gods genereuze handen.”
De paus voegde eraan toe dat hij werkt aan "een tweede deel van de Laudato Si om actuele kwesties bij te werken". Twee jaar nadat hij paus werd, publiceerde Franciscus in 2015 zijn boekwerk Laudato Si. Daarin onderstreept de geestelijke dat de zorg voor het milieu een hoge prioriteit verdient.
Eerder deze maand waarschuwde paus Franciscus tijdens een bijeenkomst met katholieke jongeren op de Wereldjongerendagen in de Portugese hoofdstad Lissabon voor de "dramatische urgentie" van de stijgende temperaturen en klimaatverandering.
"We hebben een integrale ecologie nodig. We moeten luisteren naar het lijden van de planeet naast dat van de armen, we moeten het drama van de woestijnvorming naast dat van de vluchtelingen leggen en het probleem van de migratie naast dat van het dalende geboortecijfer", zei Franciscus in een toespraak op 3 augustus.
Deze opmerkingen maakte hij tijdens een bijeenkomst met advocaten van lidstaten van de Europese Raad die in juli 2022 in Wenen een document ondertekenden waarin het belang van de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechtsstelsels van landen werd bevestigd.
Franciscus erkende dat het document tot stand kwam in de moeilijke context van "de zinloze oorlog in Oekraïne" en prees de inspanningen om ervoor te zorgen dat mensenrechten worden gerespecteerd, zelfs te midden van conflicten en geweld.
Praatmee