cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pinksterconferentie Opwekking
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2023 door Redactie

Stichting Opwekking maakt werk van standpunt over homoseksualiteit

Is er op het podium van de Pinksterconferentie Opwekking ruimte voor een spreker met een homoseksuele relatie? Daarover bestaat momenteel onduidelijkheid, maar er wordt gewerkt aan een standpunt. Dit laat Henk Dik, bestuurslid van Stichting Opwekking, weten in de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel

Dik maakt in de podcastaflevering duidelijk dat de vraag om een homoseksuele spreker uit te nodigen nog nooit op tafel is gekomen. Hij verwacht ook niet dat dit in de toekomst zal gebeuren. Het bestuurslid voegt op persoonlijke titel toe dat er wat hemzelf betreft geen ruimte is voor sprekers met een homorelatie op het podium van Opwekking. Tegelijkertijd vindt hij het lastig om dit in een standpunt te verwoorden, omdat dan nuances verloren dreigen te gaan en mensen pijn worden gedaan.

Actualiteit
‘Met zielsverdriet hebben mijn man Lionel en ik besloten niet naar Biddinghuizen af te reizen. Reden is het optreden van de band InSalvation, die de Sing-in op de Pinksterconferentie Opwekking dit jaar zal begeleiden’, zo stelde John Lapré vorige week in een column voor Cvandaag. De christelijke LHBTI'er is not amused omdat de christelijke worshipband InSalvation dit jaar de Sing-in leidt op zondagmiddag 28 mei tijdens de Pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen.

In september vorig jaar ontstond er ophef in christelijk Nederland omdat er een concert van InSalvation in Monnickendam niet doorging. Het concert was onderdeel van een tour en zou plaatsvinden in de lokale Protestantse Gemeente waar Alexander Noordijk predikant is. Noordijk woont samen met een man en zou tijdens de avond voor bezoekers gaan bidden. De band was het daar niet mee eens en zouden een andere kijk op het huwelijk hebben. Band en kerk kwamen er samen niet uit waardoor er niets anders op zat dan het concert te annuleren. Later maakte InSalvation excuses voor de pijn die mensen destijds hebben ervaren rondom de annulering en het meningsverschil.

John Lapré besprak zijn verontwaardiging bij WNL: 

Opwekking en hete hangijzers
Een ander heet hangijzer binnen christelijk Nederland is vrouwelijk leiderschap. Orthodoxe christenen zijn van mening dat het geven van bijbels onderricht is toegeschreven aan mannen. In 2019 maakte Ruben Flach, directeur van Stichting Opwekking, via Groot Nieuws Radio bekend dat de organisatie voor het eerst ruimte zou maken voor een vrouwelijke spreker op het hoofdpodium. Dorina Nauta, theoloog en relatiemanager bij Tearfund, maakte destijds haar debuut.

“Dat werd tijd”, reageerde dr. Teun van der Leer, baptistenpredikant, destijds via Cvandaag. “In de gemeente van Christus is niet alleen het priesterschap maar ook het profeetschap aan alle gelovigen gegeven. ‘Daarbij is het niet van belang dat men slaaf is of vrije; daarbij is het niet van belang dat men man is of vrouw; want allen bent u één in Christus Jezus,’ zegt Paulus in Galaten 3. De Heilige Geest werkt niet op basis van indelingen die door mensen zijn aangebracht en doorbreekt alle grenzen. Het is jammer dat door bepaalde vormen van ambtstheologie of culturele ideeën de Heilige Geest wordt uitgeblust of aan menselijke regels wordt gebonden.”

Van der Leer was eerder deze week te gast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog gaf onder meer antwoord op de vraag of hij het begrijpelijk vindt dat John Lapré de Opwekkingsconferentie cancelt. Beluister het fragment in de Cvandaag podcast vanaf minuut 13:00

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het is John Lapré gelukt om een breekijzer te zijn.

Dit is zó jammer.

We weten wie uiteindelijk gebruik maakt van breekijzers onder de gelovigen.

Er ligt nu een smet op het mooiste feest in Nederland.

Ik hoop dat John dat inziet.

En zich hiervan gaat bekeren.