cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Katholieke kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 mei 2023 door Redactie

Schokkend rapport: 2000 kinderen seksueel misbruikt in Amerikaanse katholieke kerk

Zeker zo’n 2000 kinderen zouden sinds 1950 seksueel misbruikt zijn binnen de katholieke kerk in de Amerikaanse staat Illinois, melden diverse media. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie deelde de schokkende feiten middels een onderzoeksrapport dat onlangs in Chicago gepresenteerd werd.

Naar verluidt zouden zo’n 451 geestelijken zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen. Daarmee is de omvang veel groter dan de katholieke kerk bij aanvang van het vijf jaar durende onderzoek in eerste instantie aangaf. Toen zou het om iets meer dan honderd geestelijken gaan. 

De onderzoekers stellen onder meer dat de kerkleiding de daadwerkelijke omvang van het misbruik lang ontkend heeft. Ook zouden kerkgangers niet gewaarschuwd zijn voor geestelijken die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik.

Daarnaast zou de kerkleiding niet altijd thuis gegeven hebben als een geestelijke met zijn daden geconfronteerd moest worden. Geestelijken die wél schuldig werden bevonden aan seksueel misbruik, werden veelal overgeplaatst maar niet uit hun ambt ontheven. 

De misbruikpraktijken die nu naar buiten zijn gekomen, speelden zich af tussen 1950 en 2019. Daardoor, zo geeft de Justitie in Illinois aan, is van veel zaken de verjaringstermijn al verstreken en kan er via het strafrecht geen boetedoening meer volgen.

In de Amerikaanse staten Pennsylvania en Maryland werden eerder al vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd. De uitkomsten hiervan waren eveneens schokkend toen bleek dat ook daar honderden geestelijken in de afgelopen decennia zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Als priesters mochten trouwen was er m.i. veel minder kindermisbruik. Waarom krampachtig allerlei onbijbelse tradities handhaven? Ziek allemaal.