cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tonje Brenna - facebook Tonje Brenna
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 maart 2023 door Patrick Goede

Noorse minister van onderwijs wil preekverbod op scholen uitbreiden

De Noorse minister van Onderwijs, Tonje Brenna, wil het huidige preekverbod voor openbare scholen in Noorwegen uitbreiden, dat meldt CNE News. De minister heeft daarom inmiddels al een voorstel naar de Storting, het Noorse parlement, gestuurd.

Preken zou te allen tijde op alle scholen verboden moeten zijn, zei Brenna afgelopen vrijdag in een persbericht. Momenteel is het verkondigen van een religie niet toegestaan op basisscholen én tijdens het vak Religie en Ethiek (KRLE). 'Het voorstel houdt in dat het predikingsverbod gaat gelden voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs en voor KRLE en alle andere vakken', schrijft de minister.

Brenna betoogt dat het niet het doel van onderwijs is 'om studenten te beïnvloeden in de richting van het christelijke geloof'. Daarom acht zij het nodig dat het predikingsverbod een apart artikel wordt in de onderwijswet, zodat duidelijk wordt dat preken verboden is voor alle openbare onderwijsinstellingen die onder de wet vallen. Particuliere scholen hoeven zich daar niet aan te houden.

Onduidelijk
Thuisonderwijs gevende ouders moeten zich in theorie wel houden aan de onderwijswet. Minister Brenna erkent echter dat het moeilijk is om deze regel toe te passen op thuisonderwijsgezinnen, aangezien de wet activiteiten buiten schooltijd niet beperkt. 'Er zal niet zo'n duidelijk onderscheid zijn tussen wat onderwijs is en wat ouders zelf als opvoeding meegeven aan hun eigen kinderen', staat er in het voorstel.

Critici van het voorstel zeggen dat het begrip prediking niet duidelijk gedefinieerd is. "We zijn het erover eens dat de school geen arena moet zijn om te preken, maar we weten niet wat de regering wil bereiken met deze verandering", zegt Kjell Ingolf Ropstad, onderwijswoordvoerder van de christendemocratische partij, tegen Dagen. "We pleiten voor een duidelijkere definitie van wat als preken wordt beschouwd."

Ook de christendemocraten vinden dat de onderwijswet scholen er niet van mag weerhouden om het christelijk cultureel erfgoed door te geven aan leerlingen, bijvoorbeeld via schoolkerkdiensten. De kerkenraad deelt die zorg, schrijft Dagen.

Waar ligt de grens
Vorig jaar verzekerde het ministerie dat de onderwijswet niet van toepassing zou zijn op schoolkerkdiensten, volgens Vart Land. “Het is niet de bedoeling om de kaders voor schoolkerkdiensten te wijzigen”, zei de staatssecretaris afgelopen januari nog. De voorzitter van de Kerkenraad, Kristin Gunleiksrud Raaum, zegt nu te hopen dat de mening van het ministerie daarover in de tussentijd niet veranderd is.

De Christelijke Raad van Noorwegen (NKR) steunt het wetsvoorstel opvallend genoeg. De secretaris-generaal van de NKR zegt dat studenten wel geconfronteerd moeten kunnen worden met preken, maar niet tijdens diensten die door de school worden georganiseerd. De raad wijst er echter ook op dat duidelijk moet worden gedefinieerd wat prediking is. "Het kan moeilijk zijn om de grens te trekken tussen puur onderwijzen en preken."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Maar de nieuwe "klimaat/gender religie" zal waarschijnlijk wel de kindertjes door de trot worden geduwd.