cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pieter Grinwis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 maart 2023 door Redactie

Pieter Grinwis (CU) meest actieve Kamerlid afgelopen half jaar

Pieter Grinwis (ChristenUnie) is de afgelopen periode van alle 150 Tweede Kamerleden het meest actief geweest. Dat blijkt uit de ranglijst die de Nationale Politieke Index afgelopen weekend publiceerde. Grinwis wordt op de voet gevolgd door Caroline van der Plas (BBB). Pieter Omtzigt volmaakt de top drie.

De Nationale Politieke Index houdt op basis van de cijfers van het parlement zelf bij wat alle Kamerleden doen tijdens hun werk. Daarbij wil men antwoord geven op de vraag wat de politici nu precies doen in de Tweede Kamer. Men gebruikt 27 indicatoren om te meten op welke wijze Kamerleden invulling geven aan hun werk. Daarbij wordt niet gekeken naar de kwaliteit van het werk, maar simpelweg of ze hun taken doen op het gebied van wetgeving, controleren van de regering en volksvertegenwoordiger.

Op basis daarvan is afgelopen weekend een nieuwe lijst verschenen waarop te zien is welke Kamerleden in de periode van augustus 2022 tot februari 2023 het meest actief waren. Opvallend is dat christelijke politici, en vooral die van de ChristenUnie, hoog scoren. In de top tien van de ranglijst staan maar liefst drie politici van de ChristenUnie. Pieter Grinwis voert de lijst aan met een totaal van 7144 punten. Hij wordt overigens op de voet gevolgd door BBB-voorvrouw Caroline van der Plas die in totaal 7139 punten heeft verzameld. Daarna volgt er een flink gat naar nummer drie Pieter Omtzigt met 5443 punten.

Chris Stoffer (SGP) staat op de vijfde plaats van de ranglijst. Hij wordt gevolgd door Don Ceder en Stieneke van der Graaf (beiden ChristenUnie) op de zesde en de zevende plaats.

Overigens is niet iedereen even enthousiast over de ranglijst van de Nationale Politieke Index. CDA-Kamerlid Derk Boswijk liet zich er kort na de Statenverkiezingen kritisch over uit. ‘Ik heb echt een hekel aan dergelijke lijstjes’, schrijft hij daar nu over op Twitter. ‘Hoeveelheid moties of wetten zegt niks over kwaliteit. Het zorgt voor een perverse prikkel in een tijd dat we omkomen in de moties. Maar voor Pieter (Grinwis red.) maak ik een uitzondering want dat is wel een van de betere en fijnere collega’s.’

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen