cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Heutink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 maart 2023 door Redactie

Indringende Paasmeditatie Ds. Heutink: "Ben jij klaar om de Heere Jezus te ontvangen?"

Nog even en dan is het Pasen. Wellicht ben je er al volop mee bezig door bijvoorbeeld te vasten. In Israël heeft men de gewoonte om met het Paasfeest het hele huis van top tot teen te reinigen. Keuken en sanitair worden nauwkeurig schoongemaakt en elk product dat gist bevat moet de deur uit. Hoe is dat met ons? Zijn er bij ons (geestelijke) zaken die schoongemaakt of opgeruimd moeten worden? Kunnen we de Heere Jezus ontvangen en hoe bereiden we ons voor? Deze vragen staan centraal in een overdenking die ds. Heutink onlangs via het YouTube-kanaal 'Dagelijks Woord' deelde. 

"De Pesach vereist een grote schoonmaak. Keuken en sanitair worden grondig gereinigd. Ieder product dat gist bevat moet weg. Van broodkruimels tot snoepjes en zelfs drank. Het hele huis gaat op zijn kop. Dat gebeurt in Israël al eeuwenlang. De evangelist Markus vertelt er iets over in Markus 14 waar we niet zomaar aan voorbij kunnen gaan", zegt Heutink. 'En op de eerste dag van de ongezuurde broden, wanneer ze het Pascha slachtten, zeiden Zijn discipelen tegen Hem: Waar wilt U dat wij heengaan en voorbereidingen treffen, zodat U het Pascha kunt eten? En Hij stuurde twee van Zijn discipelen eropuit en zei tegen hen: Ga de stad in en iemand zal u tegemoetkomen die een kruik water draagt; volg hem, en waar hij ook naar binnen gaat, zeg daar tegen de heer des huizes: De Meester zegt: Waar is de eetzaal waar Ik het Pascha met Mijn discipelen eten zal? En hij zal u een grote bovenzaal wijzen, volledig ingericht en klaar; maak het daar voor ons gereed. En Zijn discipelen vertrokken en kwamen in de stad en zij vonden het zoals Hij hun gezegd had, en zij maakten het Pascha gereed.'"

"Wat is dat toch met Jezus? Was het op de eerste dag van die week een veulen van een ezel waar nog nooit iemand op gezeten had, nu is het een man die een kruik draagt"

"De dag van de ongegiste broden is aangebroken. Straks wordt het Paaslam geslacht, Israël herdenkt de verlossing van de slavernij en het viert de uittocht uit Egypte. Dit feest wordt zorgvuldig voorbereid. Net als een paar dagen geleden stuurt Jezus twee van Zijn discipelen vooruit de stad in. Ook voorzegt Hij in detail wie en wat zij zullen zien. Wat is dat toch met Jezus? Was het op de eerste dag van die week een veulen van een ezel waar nog nooit iemand op gezeten had, nu is het een man die een kruik draagt. Heb je hem wel eens gezien? Vandaag zoomen we even op hem in. Wij horen Jezus zeggen: 'Ga de stad in en iemand zal u tegemoetkomen die een kruik water draagt, volg hem.'" 

"Een dagelijks tafereel in die oude oosterse wereld, zou je denken. Toch is dat niet het geval. Doorgaans werden waterkruiken door vrouwen gedragen zoals bijvoorbeeld Rebecca en die anonieme Samaritaanse vrouw bij Sichar van wie Johannes vertelt. Men heeft al gedacht dat dit een man uit de groepering van de Essenen geweest is of zou hij soms een engel zijn? Markus presenteert hem hier als butler of huisknecht. Ik stel me zo voor dat hij er door de huiseigenaar op uitgestuurd is en hij de laatste voorbereidingen voor het feest treft. Haast is geboden en iedereen doet zijn uiterste best. Terwijl de vrouwen dienen, doet deze man uit pure noodzaak wat absoluut onmisbaar is: water halen. De tijd dringt want de feestzaal is reeds volledig ingericht en klaar."

"Toen was er in Bethlehem geen plaats in Jezus, nu in Jeruzalem is er wel plek voor Hem"

"Weet je dat hier voor bovenzaal in de originele tekst hetzelfde woord staat als in Lukas 2 maar dan vertaald met herberg? Ook apart. Toen was er in Bethlehem geen plaats in Jezus, nu in Jeruzalem is er wel plek voor Hem. Zelfs genoeg, want er wordt een ruimte ingericht. Die feestzaal moet een kamer in een groot huis zijn of een vertrek in een royale villa. Het zegt iets over de positie van de eigenaar en over zijn gastvrijheid. Hij krijgt een prominente plek in de laatste scène van het Evangelie of moet je zeggen: zijn en haar gastvrijheid?"

"Er zijn er die bij dit pand namelijk denken aan het huis van Maria, de moeder van Johannes Markus van wie Lukas later vertelt in het boek Handelingen. Maar eerst komen Jezus Zijn discipelen die mysterieuze man met een kruik tegen. Voordat zij elkaar passeren, zal die man zich omdraaien en voor hen uitlopen naar het adres. Hoe ik dat weet? Uit de woordkeuze van de Heere Jezus Zelf. Markus beschrijft heel precies wat hier gebeurt zodat het niet toevallig kan zijn. Zoiets valt op. Zeker als de Heere Jezus het zegt en voorzegt."

"Wie volg je op de weg naar Pasen? Ben je zelf een gids voor anderen? Kun je de Heere Jezus ontvangen? Bereid je je erop voor"

"Vandaag trekt de man met de kruik even onze aandacht. Hij concentreert zich op de voorbereiding en de reiniging. En er is kennelijk veel water nodig, want deze man torst de kruik, zo staat er letterlijk. Dit vat zit vol, boordevol. Kennelijk verwacht de gastheer veel bezoekers. Conform de etiquettes worden ze straks met dit water gereinigd, de evangelist Johannes vertelt van de voetwassing door de Heere Jezus. Maar waar het ons nu even om gaat is de voorbereiding van deze man. Markus vertelt het ons niet voor niets. Wie volg je op de weg naar Pasen? Ben je zelf een gids voor anderen? Kun je de Heere Jezus ontvangen? Bereid je je erop voor? De Geest is er op uit. Het water uit deze tekst symboliseert dat. Ik zou ook zeggen: vergeet het gebed niet. Psalm 51 vers 4 zingt: Voltrek de reiniging. Was mij geheel. Uit de nacht herrezen, zal ik dan sneeuwwit voor uw ogen staan."

Benieuwd naar de volledige bijdrage van ds. Heutink? Deze is terug te beluisteren in de video hieronder. Bent u benieuwd naar eerdere overdenkingen van andere predikanten? Neem dan een kijkje op het YouTube-account van 'Dagelijks Woord'. 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen