cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Cannabiskerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 maart 2023 door Patrick Goede

Tsjechië erkent 'Cannabiskerk' niet als religie

De 'Cannabiskerk' behoort niet tot de religieuze gemeenschap in Tsjechië. Dat heeft het Hooggerechtshof in het land vrijdag bepaald meldt CNE News. Eerder had het Ministerie van Cultuur al hetzelfde besloten, maar vertegenwoordigers van de Cannabiskerk gingen in beroep tegen de beslissing, dat zegt de Tsjechische televisiezender CT24.

Dušan Dvorák, de woordvoerder van de voorbereidende commissie van vertegenwoordigers van de kerk, promoot de genezende effecten van cannabis. In het verleden zat hij al eens gevangen voor het kweken van de planten.

Het Hooggerechtshof voerde aan dat de Cannabiskerk geen traditionele kenmerken van een religie heeft. "Het mist een relatie met de metafysische of sacrale wereld, lost geen existentiële vragen op, richt zich alleen op een specifiek aspect van het leven (de voordelen van cannabis) en bevat geen begrijpelijk ethisch systeem", aldus het hof.

De rechters spraken verder de veronderstelling uit dat de gemeenschap erkenning als religieuze gemeenschap probeerde te verkrijgen om wettelijke bescherming voor cannabisgebruikers af te dwingen, meldt Idnes.

Genezende kracht
Al in 2016 begon de Cannabiskerk met pogingen om officiële registratie als religieuze gemeenschap te verkrijgen. De voorbereidingscommissie diende vervolgens een aanvraag in bij het Ministerie van Cultuur, dat het verzoek drie jaar later afwees. Het oordeelde dat het niet als religieus kon worden beschouwd.

De kerk diende vervolgens haar verzoek in bij de gemeentelijke rechtbank in Praag. De rechters wezen er echter toen ook al op dat de overtuigingen van de Cannabiskerk geen metafysische aspecten bevatten, niet spreken over fundamentele levensvragen of een ethisch systeem bevatten en geen alomvattend wereldbeeld bieden. Het had volgens de rechters slechts betrekking op een deelaspect van het menselijk bestaan, namelijk het nut van cannabis.

Woorvoerder Dusan Dvorák van de Cannabiskerk vergeleek de effecten van cannabis voor het hof ook nog eens met de genezende kracht van Jezus. De rechters van de Hoge Raad volgden zijn redenering niet. "Het christelijk geloof ziet de bron van Jezus' genezende kracht in God, terwijl de Cannabiskerk is gebaseerd op het geloof in de genezende effecten van cannabis, waarvan het genezende potentieel is gebaseerd op de samenstelling ervan", luidt de uitspraak.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen