cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
R.A. Dickey
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

03 maart 2023 door Patrick Goede

Honkballer R.A. Dickey werd misbruikt: "Mannen die durven praten over hun misbruik zijn pas echt moedig"

"God maakt prachtige dingen uit de as van degenen die rouwen (Jesaja 63:1)", zegt honkballer R.A. Dickey, die bekend staat om zijn 'knuckleball' als pitcher, wanneer hij in een uitgebreid interview vertelt over de moeilijke momenten in zijn leven. "Eerst werd ik door een vrouwelijke verzorger seksueel misbruikt en later door een man op een meer geweldadige manier. Daarna probeer je mensen op afstand te houden."

"Ik groeide daardoor fysiek en mentaal gezien niet op een goede manier op", vertelt Dickey. "Groei stagneert doordat je het idee hebt dat je als man je zwaktes niet mag laten zien. Dat je sterk moet zijn. Maar mannen die over hun misbruik durven praten zijn juist het meest moedig."

Dickey vervolgt: "De vijand laat je geloven dat als je erover begint mensen je links zullen laten liggen. Die leugen maakt het lastig om open en kwetsbaar te zijn. Ik moest ook leren om zelf onder ogen te zien wat er was gebeurd."

Wees eerlijk
Het kostte Dickey bijna zijn huwelijk en de verslaggever van 100 Huntley vraagt hem hoe hij er weer bovenop gekomen is. "Gelukkig is God actief in het bevrijdingspastoraat", antwoordt Dickey. "Hij maakt mooie dingen vanuit de as van degenen die rouwen. Ik wil dat van de daken schreeuwen. In die tijd had ik geen moreel kompas. Ik was altijd bang dat als ik mijn vrouw vertelde wie ik echt was, dat ze mij dan niet wilde. Dus wees altijd eerlijk. Ze reageerde uiteindelijk op mijn eerlijkheid door te zeggen dat ze bij mij bleef, ondanks alles."

"Mijn waarde zit niet in wat mij overkomen is. Mijn waarde zit niet in mijn loopbaan als honkballer. Het zit veel dieper. Dat heb ik geleerd en heeft voor veel vrijheid gezorgd gedurende mijn loopbaan."

In onderstaande video vertelt Dickey hoe hij bijna verdronk en in 2008 een einde wilde maken aan zijn leven. Op dat moment greep God in. "Ik had het gevoel dat Hij zei: 'Doe het niet. Ik heb iets anders voor je. De volgende dag begon ik therapie te volgen. Mijn overgave aan Hem gaf mij mijn leven terug."

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify