cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Brian Houston
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 februari 2023 door Patrick Goede

Acht personen getuigden tegen Hillsong-oprichter Brian Houston in rechtszaak

Acht personen hebben volgens Bobbie Houston, de vrouw van oprichter en voormalig leider van Hillsong Brian Houston, tegen hem getuigd in de rechtszaak met betrekking tot het verhullen van seksueel misbruik binnen de kerk. De verdediging heeft echter niemand anders gebruikt dan Brian Houston zelf, om te getuigen van zijn onschuld, dat meldt de Christian Post.

'De aanklager heeft acht getuigen gepresenteerd. Onze verdediging heeft er één gepresenteerd, Brian Houston. Alle bewijzen zijn gehoord, alle bewijzen zijn vastgelegd', deelde Bobbie Houston eerder deze maand in een Instagram-update over de zaak. 'Nu is de zaak verdaagd tot juni voor mondelinge en schriftelijke samenvattingen, de laatste argumenten en dan zal alleen de magistraat beslissen.'

De rechtszittingen vonden plaats gedurende 13 dagen in december. De echtgenote van de oprichter van de Hillsong Church, met wie ze bijna 46 jaar getrouwd is, zegt dat ze vorig jaar aan haar man had gezworen dat als niemand anders voor hem opkwam, ze 'indien nodig zou sterven in haar zwaard' om zijn 'integriteit, karakter en waarde' te verdedigen tegen wat ze noemde een 'moderne vervolging'.

'Ik ben moe van de meedogenloze aanval op deze man, moe van de onbetwiste, onbeheerste verhalen die blijven door etteren. Ik heb hem vorig jaar gezworen dat als niemand opstaat en zijn integriteit, karakter en waarde rechtvaardigt, ik dat zal doen. En ik zal desnoods sterven in mijn zwaard', schreef ze.

Smaad en pestgedrag
'Dat klinkt misschien dramatisch, maar ik heb geen reden om iets anders te zeggen. Moderne vervolging is laf en afschuwelijk. Degenen die hier schuldig aan zijn, moeten worden aangeklaagd wegens smaad en pestgedrag, maar omdat dat niet de aard van Christus is, zullen we dat doen. Ik blijf voor jullie bidden. Onthoud dierbaren, dat de Rechtbanken van de Hemel bestaan en dat geen enkele handeling, woord of slechte bedoeling onopgemerkt blijft', vervolgde ze.

'Terwijl het nog 'dag' is, is er genade om te herstellen en je gewoonten te veranderen, maar er zal een dag komen waarop die dag voorbij kan gaan. Neem dat risico niet en schep niet op over morgen, want niemand van ons weet wat een dag zal brengen. Zijn genade is voldoende, maar ze moet worden omarmd.'

De oprichter van de megakerk wordt formeel beschuldigd van het niet melden van het misbruik van zijn vader in augustus 2021 na een tweejarig onderzoek door de politie van New South Wales in Australië.

Documenten
Autoriteiten beweren dat Houston 'informatie kende met betrekking tot seksueel misbruik van een jongeman in de jaren zeventig en die informatie niet onder de aandacht van de politie bracht'. Uit gerechtelijke documenten blijkt dat Brian Houston al in september 1999 wist dat zijn vader in 1970 iemand onzedelijk had betast. Brian Houston heeft de beschuldigingen dat hij de misdaden van zijn overleden vader verborgen hield en hem beschermde tegen strafrechtelijke vervolging ontkend. 

De vader van Brian Houston, Frank Houston, die in 2004 stierf, was tot 1971 het hoofd van de Assemblies of God in Nieuw-Zeeland. Brian Houston, die in 1983 de Hillsong Church oprichtte, was vanaf 1997 het hoofd van de Australische afdeling van de Assemblies of God, tot 2009. Brian Houston nam op 23 maart 2022 formeel ontslag als wereldwijde senior pastor van Hillsong Church. Onlangs werden Phil en Lucinda Dooley benoemd als vast voorgangersechtpaar van de wereldwijde megakerk. 


Brian Houston
- 'Klokkenluidersrapport': Hillsong Church brengt megabedrag in rekening bij Compassion
- Brian Houston ziet vader als 'seriepedofiel' en zou met de kennis van nu anders hebben gehandeld
- Hillsong-oprichter Brian Houston biedt excuses aan: "Ik heb jullie ontzettend in de steek gelaten"
- Hillsong kondigt financiële hervormingen aan; bevriende kerken betaalden 100.000 dollar abonnementskosten
- Afgetreden pastor Brian Houston voor het eerst weer op het podium: "Ik heb nog zoveel meer te geven"
Meer over Brian Houston »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Niemand van ons kent de toedracht van het geheel.

Jezus zei over mensen dat Hij zichzelf niet aan hen toevertrouwde. In een bepaalde context meen ik dat te begrijpen. Wij mensen hebben vaak een oordeel ergens over. We kunnen beter voor mensen als Brian bidden.