cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hillsong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 maart 2023 door Patrick Goede

'Klokkenluidersrapport': Hillsong Church brengt megabedrag in rekening bij Compassion

Hillsong Church brengt de christelijke humanitaire hulporganisatie Compassion International jaarlijks 1 miljoen dollar in rekening om Gods werk te promoten. Dat blijkt uit het 'klokkenluidersrapport' dat onlangs is doorgespeeld aan het Australische parlementslid Andrew Wilkie. Het rapport noemt de de manier waarop Hillsong inkomsten vergaart 'walgelijk'. Intussen is de directeur public relations van Compassion, Tim Glenn, juist blij met de samenwerking.

De Christian Post zag een 44 pagina's tellende samenvatting van het klokkenluidersrapport onlangs in. Het rapport geeft een overzicht van de financiële gegevens en de bestuursdocumenten van Hillsong Church, waarin wordt beschreven hoe de wereldwijde megakerk haar geld verdient en uitgeeft. 

'Misschien wel het meest walgelijke aspect van alle buitensporige uitgaven en privé-voordelen is dat Hillsong de kindsponsororganisatie Compassion International promoot op haar conferenties en aanbiddingsconcerten. Dit gebeurt via presentaties op het podium. Ook staan ze Compassion toe om een 'stand' te hebben op hun evenementen', zegt het rapport.

"We kunnen melden dat de betrokkenheid van Compassion bij Hillsong heeft geresulteerd in een aanzienlijke impact."

'Hillsong promoot Compassion echter niet uit 'de goedheid van hun hart'. In plaats daarvan rekent Hillsong Compassion 1.000.000 dollar per jaar voor het voorrecht hun kindsponsorpartner te zijn', voegt het rapport er verbolgen aan toe.

Aanzienlijke impact
Gevraagd naar de beweringen in het rapport, vertelde Tim Glenn, directeur Global Public Relations van Compassion International, de Christian Post dat hij de voorwaarden van het contract van de organisatie niet in het openbaar mag bespreken. Maar hij vertelde wel dat Compassion soortgelijke marketingovereenkomsten heeft met tientallen kerken over de hele wereld.

“We hebben relaties met tientallen kerken over de hele wereld. En de voorwaarden daarvan zijn uiteraard ook vertrouwelijk. Het is niet uniek voor een kerk om samen te werken met een non-profitorganisatie, in ruil voor kansen om over je bediening te vertellen tijdens kerkelijke evenementen of conferenties", vertelde Glenn aan CP.

Hij legde verder uit dat de kosten van het partnerschap met Hillsong Church, dat al zo'n 25 jaar bestaat, ruimschoots opwegen tegen de voordelen die de organisatie heeft behaald met de samenwerking.

"We kunnen melden dat de betrokkenheid van Compassion bij Hillsong heeft geresulteerd in een aanzienlijke impact, zoals blijkt uit de 118.963 kinderen die in verband zijn gebracht met een liefhebbende, zorgzame sponsor als direct gevolg van onze relatie met Hillsong", legt Glenn aan de Christian Post uit.

Heel goede relatie met Hillsong
“Alle kosten in verband met fondswerving worden regelmatig beoordeeld en opgenomen in de jaarlijkse financiële verslagen van Compassion als onderdeel van onze fondswervings- en marketingkosten. De nauwkeurige evaluatie van elke gelegenheid die zich voordoet, zorgt ervoor dat Compassion kan deelnemen aan dit soort evenementen en dat toch meer dan 80 procent van de donaties rechtstreeks ten goede komen aan kinderen die in armoede leven”, voegde hij eraan toe.

En de marketingstrategie van Compassion International is volgens de Christian Post behoorlijk effectief geweest. Uit het jaarlijkse financiële rapport van de christelijke humanitaire hulporganisatie over 2022 blijkt dat het een omzet had van meer dan 1,1 miljard dollar en iets meer dan 200 miljoen dollar besteedde aan fondswerving, beheer en algemene administratie.

Op de vraag wat er volgens Glenn zou zijn gebeurd als ze niet het geld hadden om de toegang tot de kerkleden van Hillsong te betalen, gaf Glenn geen commentaar. “Ik kan niet zeggen wat er wel of niet zou gebeuren, maar onze relatie met Hillsong bestaat al 25 jaar. Het is een heel goede relatie met hen geweest", zegt hij.

Het rapport van de klokkenluider beschuldigt de oprichter van Hillsong Church, Brian Houston en andere leiders, onder wie de nieuw aangestelde Global Senior Pastor Phil Dooley, van het witwassen van geld, belastingontduiking en financiële uitspattingen. Cvandaag berichtte er afgelopen vrijdag over.

12 jaar geleden bezocht Joel Houston, aanbiddingsleider en zoon van oprichter Brian Houston, Indonesië namens Hillsong en Compassion. Bekijk een korte reportage daarvan in onderstaande video.


Hillsong Church
- Waarom ik geen spijt heb van mijn jaren bij Hillsong
- Hillsong kondigt financiële hervormingen aan; bevriende kerken betaalden 100.000 dollar abonnementskosten
- Hillsong-directeur zegt dat misbruik door vader Brian Houston niet werd gemeld omdat het geen 'actuele kwestie' was
- Hillsong-oprichter Brian Houston reageert op ontslag: "Ik ben niet verslaafd aan alcohol of medicatie"
- 'Gevallen pastor' Carl Lentz en zijn vrouw treden weer in de openbaarheid na seksschandalen
Meer over Hillsong Church »

Brian Houston
- Brian Houston ziet vader als 'seriepedofiel' en zou met de kennis van nu anders hebben gehandeld
- Hillsong-oprichter Brian Houston biedt excuses aan: "Ik heb jullie ontzettend in de steek gelaten"
- Afgetreden pastor Brian Houston voor het eerst weer op het podium: "Ik heb nog zoveel meer te geven"
- Brian en Bobby Houston bieden na verkoop van hun huis nu ook inboedel online te koop aan
- Phil en Lucinda Dooley nieuwe leiders Hillsong Church wereldwijd
Meer over Brian Houston »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Charismatische zakkenvullers en brengers van een valse leer. Wanneer gaan de ogen eens open?