Leiders Hillsong beschuldigd van fraude en belastingontduiking
Een lid van het Australische parlement heeft de leiders van Hillsong beschuldigd van witwassen en belastingontduiking. Andrew Wilkie stelt tal van documenten via een klokkenluider in bezit te hebben gekregen waaruit blijkt dat oprichter Brian Houston en andere leiders niet alleen bakken met geld over de balk smeten, maar ook de belasting ontdoken en geld hebben witgewassen. Dat meldt Christian Post.
Onder de namen die het parlementslid noemde was niet alleen oprichter Brian Houston, maar ook de niet zolang geleden aangestelde senior pastor Phil Dooley. Wilkie bracht het nieuws donderdag in het Australische parlement naar buiten: “Vorig jaar ontving ik van een klokkenluider financiële gegevens en documenten van het bestuur van Hillsong. Daaruit blijkt dat de kerk tal van wetten heeft overtreden in zowel Australië als de rest van de wereld. Het gaat over fraude, witwassen en belastingontduiking.” Ook stelde hij dat er opvallende betalingen waren aan bekende televisie-evangelisten als Joyce Meyer en T.D. Jakes. Houston trad vorig jaar terug als leider na beschuldigingen van seksueel wangedrag.
Wilkie vertelde onder meer dat de vier leden van de familie Houston tijdens de coronapandemie een zeer luxe vakantie in Mexico vierden. Die vakantie kostte maar liefst 150.000 dollar en werd door de kerk betaald. Uit de documenten blijkt volgens het parlementslid dat de familie Houston een uiterst duur jetset leven leidde, wat volledig werd betaald met geld van de kerk. Brian Houston zou volgens hem in nog geen drie maanden tijd bijna 200.000 dollar hebben uitgegeven aan reizen.
Maar het blijft volgens het parlementslid niet alleen bij Brian Houston. Ook Phil Dooley, die recent de wereldwijde leider van Hillsong is geworden, zou veel geld van de kerk hebben uitgegeven aan zichzelf. Hij zou onder meer dure vliegreizen hebben geboekt. “Leden van Hillsong geloven dat ze hun geld geven voor liefdadigheid en aan de armen. Maar de documenten die ik in bezit heb, laten zien dat het geld in werkelijkheid wordt gebruikt voor uitgaven van de leiders waar de familie Kardashian door in verlegenheid zou worden gebracht”, aldus Wilkie.
Hij somde ook een aantal van die uitgaven op. Het gaat daarbij onder meer om designerkleding en dure horloges die voor duizenden dollars zijn aangeschaft. Ook werden er geregeld flinke giften vanuit de kerk gegeven aan leiders en bestuursleden. Wilkie stipte aan dat sommige bestuursleden, die tienduizenden dollars kregen, geholpen hebben om het seksueel misbruik van Frank Houston, de vader van Brian, onder het tapijt te schuiven. Muzikanten van Hillsong, waaronder Joel Houston, de zoon van Brian, kregen meer dan een miljoen dollar per jaar betaald.
En dan is er nog een andere opvallende betaling, zo blijkt uit de documenten die het parlementslid in bezit kreeg. Er zou aan zowel Paul de Jong als Chris Hodges 10.000 dollar zijn betaald. Deze externe predikanten onderzochten in 2019 de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van Brian Houston.
Hillsong heeft inmiddels zelf ook gereageerd op het nieuws. In een verklaring stelt de kerk open te zijn geweest over bestuurlijke mislukkingen uit het verleden. “De beweringen van de heer Andrew in het parlement zijn hun verband gerukt”, zegt men in de verklaring. “Ze zijn gebaseerd op niet-bewezen beschuldigingen van een werknemer in een nog lopende rechtszaak. Veel van zijn beschuldigingen zijn onjuist en we betreuren het dat de heer Andrew niet de moeite heeft genomen om eerst contact met ons op te nemen.” Wilkie stelt geverifieerd te hebben of de documenten echt zijn.
Praatmee