cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Aad van de Sande
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 januari 2023 door Redactie

Bijbelleraar Aad van de Sande: "De zondige mens is woest, leeg en duister"

“De aarde was woest, leeg en duister, zegt Genesis 1. Dat zijn ook de kenmerken van elk mens die in zonde leeft", zegt Bijbelleraar Aad van de Sande. Op diens YouTube-kanaal is Van de Sande een aantal maanden geleden begonnen met een serie afleveringen over de vraag ‘Wie is Jezus?’ In de tiende aflevering spreekt de Bijbelleraar over het licht dat Christus is en waarmee hij mensen uit de woestenij, leegte en duisternis van hun hart haalt.

"De vraag wie Jezus is, kan Christus zelf het beste beantwoorden. En dat doet Hij ook", zegt Van de Sande. "Alleen al in het Johannesevangelie zegt Christus zevenmaal: 'Ik ben.' Vandaag denk ik met u na over die prachtige woorden: 'Ik ben het Licht.' Licht is vooral van belang in de duisternis waarin je kan verkeren. Daarmee bedoel ik niet enkel een donkere kamer, maar ook als je hart vanwege de zonde vol van duisternis en ongerechtigheid is."

"We kunnen simpelweg niet zonder licht en ten diepste verlangen we er allemaal naar. Hoe vaak heb ik niet al gehoord dat iemand zegt: 'Mijn ziel is verlicht door het Woord van God'. Het licht is ook het eerste dat God geschapen heeft. Genesis 1 vers 1: 'In het beginne schiep God de hemel en de aarde.' In dat vers worden drie dingen genoemd: 'De aarde was woest, leeg en duister'. Zelf heb ik vaak gedacht dat dit ook de kenmerken zijn van elk mens die in zonde leeft."

"Iemand is woest omdat hij niet ontvangt wat hij hebben wil. De leegte is er overal om ons heen en we proberen die op verschillende manieren te vullen met aardse dingen. Het is alsof je een gat in je hart hebt dat steeds leegloopt en weer gevuld moet worden. Maar wat is het ook duister! Honderdduizenden mensen spannen zich in om licht te ontvangen. Ze gaan er zelfs naar wichelaars en waarzeggers voor om ook maar een lichtpuntje te krijgen in hun leven."

En dan is het God die te midden van al die woestenij, leegte en duisternis zegt: 'Er zij licht.' Wat is dat een zegen! Weet u wat de Bijbel zegt in Openbaringen 21 vanaf vers 23?: 'En de stad heeft de zon en de maan niet van node haar te beschijnen, want Gods heerlijkheid verlicht haar en de lamp is het Lam: Jezus Christus en de volken zullen bij haar licht wandelen.’ We zullen het licht van de zon en de maan niet meer nodig hebben in het Nieuwe Jeruzalem. De heerlijkheid van God zal de stad beschijnen."

"Ook Johannes de Doper heeft er prachtige dingen over geschreven. In de eerste verzen van Johannes 1 staat: 'In het Woord was het leven en het leven is het licht der mensen.' Het leven dat vol licht is. Wat een zegen. Maar wat is het dan spijtig dat het licht in de duisternis geschenen heeft, maar de duisternis niets met dat goddelijke licht te maken wilde hebben. Maar diegenen die zeggen: 'Heer, ik wil in U geloven', die zijn overgegaan van de duisternis naar dat wonderbare en heerlijke licht."

Benieuwd naar de volledige bijdrage van Bijbelleraar Aad van de Sande? Bekijk dan onderstaande video terug. De vorige afleveringen in de serie 'Wie is Jezus?' zijn op het YouTube-kanaal van Van de Sande terug te zien.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Christenen hebben de neiging om te geloven dat je pas het licht der wereld bent, nadat je tot geloof bent gekomen. Maar Mattheus 5 begint heel mooi: Toen Jezus de menigte zag, ging Hij de berg op, en nadat Hij was gaan zitten, kwamen Zijn discipelen bij Hem. En Hij opende Zijn mond en onderwees hen. Hij zei:

U bent het licht van de wereld.

Jezus zij het tegen iedereen die het maar horen wilde. En juist dat vervolg van de korenmaat maakt het verschil of het licht schijnt of niet. Maar wij zijn het licht der wereld. Ieder van ons.