cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kiev
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2023 door Patrick Goede

Kiev legt sancties op aan 21 Russische kerkleiders

De Oekraïense regering heeft aan 21 christelijke leiders sancties opgelegd. Sergey Ryakhovsky is één van deze leiders en volgens Religion Information Service of Ukraine (RISU) een bekend gezicht van de pinksterbeweging, dat meldt CNE News.

In het protestantse deel van Rusland is Ryakhovksy bekend vanwege zijn Russisch patriottisme. Hij heeft de Russische invasie dan ook nooit veroordeeld volgens CNE News. Kort na de inval sprak hij over "fascisme en nazisme in de 21e eeuw" in Oekraïne. Hierdoor distantieerden de World of Life-kerken in Oekraïne zich al van het netwerk dat Ryakhovsky voorzit.

Zorgen
In de lijst die RISU heeft opgesteld zijn verder louter Russisch-orthodoxe kerkleiders te vinden die vaak deel uitmaken van de Oekraïense Orthodoxe Kerk, die officieel onder de Russisch-Orthodoxe Kerk valt en dus verantwoording moet afleggen aan Moskou. Onder deze kerkleiders bevindt zich ook de neef van patriarch Kyrill, Mykhailo GundIaev.

De Verenigde Naties maken zich in een rapport zorgen over de sancties die de Oekraïense regering heeft opgelegd aan de kerkleiders. Het onderzoek was aangevraagd door de Russische ambassadeur Vasily Nebenzia tijdens een raadsvergadering op 13 januari. Hij vindt dat Oekraïne bezig is het met "het vernietigen van de Oekraïense Orthodoxe Kerk". In het rapport staat dat "volgens de internationale mensenrechtenwetgeving alle beperkingen op het recht om iemands godsdienst of levensovertuiging te uiten, noodzakelijk en proportioneel moeten zijn".

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
tja, er liggen stapels boter op het hoofd van de kerk en die beginnen te smelten.