cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Congo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 januari 2023 door Open Doors

Slechts een van de drie bommen ging af bij bloedige aanslag op kerk in Congo

De brute bomaanslag afgelopen zondag op een protestantse kerk in Kasindi (DR Congo) had nog veel bloediger kunnen zijn. Slechts een van drie geplaatste bommen ging af. De aanslag kostte zeker zeventien kerkgangers het leven en meer dan zestig raakten gewond.

De protestantse koepelorganisatie ‘Église du Christ au Congo’ (ECC) veroordeelde de “laffe en gruwelijke” aanslag scherp en riep de Congolese overheid op de veiligheid van burgers beter te garanderen. Noord-Kivu is een van de twee Congolese provincies waar nog altijd de noodtoestand geldt. “De aanslag van zondag toont aan dat er veel meer moet gebeuren om vreedzame burgers te beschermen”, aldus de ECC. De protestantse kerk heeft drie dagen van rouw afgekondigd.

De aan Islamitische Staat gelieerde militie ADF is verantwoordelijk voor de aanslag, stelt het Congolese leger. Kasindi grenst aan Oeganda, in een streek waar rebellen van de ADF vaker toeslaan. Afgelopen weekend hadden rebellen drie explosieven geplaatst op het kerkterrein, waar die zondag een feestelijke doopdienst zou plaatsvinden.

Catastrofaal
Een kwartier nadat de preek was begonnen, ontplofte een bom. Onder de zeventien doden die daarbij vielen waren vier kinderen en zes vrouwen. Ook van de 63 gewonden was bijna de helft vrouw.

“We danken God dat er niet meer doden zijn gevallen”, zei Dorcas Moussi, woordvoerder van Open Doors in de Democratische Republiek Congo. “Van de drie bommen ontplofte slechts één; anders waren de gevolgen nog catastrofaler geweest. Afschuwelijk dat mensen die zich hadden verzameld om de Heer te aanbidden het doelwit waren. Het is helaas niet verrassend: al jaren neemt het jihadistische geweld tegen de overwegend christelijke bevolking in Noord-Kivu en in het oosten van de DR Congo toe.”

Moussi smeekte de overheid en de internationale gemeenschap “alles te doen” om herhaling te voorkomen. “We roepen ook de wereldwijde kerk op om te bidden om Gods troost voor de nabestaanden en om Zijn voorziening voor Zijn Kerk in deze omstandigheden.”

Golf van aanslagen
De noordoostelijke regio ondergaat een golf van terreuraanslagen. In de provincie Ituri zijn de afgelopen weken meer dan zestig mensen vermoord. Vorige week vielen er acht dodelijke slachtoffers door een aanslag van de ADF.

Circa 95 procent van alle Congolezen (108 miljoen) is christen. In het noordoosten is het al vele jaren onrustig en zijn kerken vaak doelwit van jihadistische groeperingen. De Democratische Republiek Congo staat op de 37e plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

En nu maar bidden dat ook die laatste 5% van de bevolking christen wordt!