cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Martin Koornstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 januari 2023 door Jeffrey Schipper

Cvandaag podcast: Martin Koornstra vindt God aanbidden met opgeheven handen belangrijk

Mensen die hun handen geopend voor zich hielden. Martin Koornstra vond dat lange tijd niks. Een soort van beperkte overgave of voorwaardelijke toewijding, vond hij. ‘De afgelopen jaren houd ik mijn handen vaker geopend voor me. Ik zat vast in vormen, methodes of een bepaalde stijl. Ik heb mijn oordeel losgelaten’, schreef de spreker onlangs. Over de meerwaarde van fysieke aanbidding sprak Koornstra zich uit in de Cvandaag podcast.

Koornstra wijst op de houding van ons hart. “Dat is het allerbelangrijkste. Ja, nog belangrijker dan wel of niet aanbidden met opgeheven handen. Mijn houding was niet goed en daarvan heb ik mij moeten bekeren. En als het gaat om de buitenkant: we mogen ruimte geven aan verschillende vormen. Als de duivel Jezus verzoekt in de woestijn, zegt hij: ‘Als u voor mij neerknielt en Mij aanbidt.’ De tegenstander van God roept Jezus niet alleen op om hem te eren, maar dat ook fysiek te laten zien. Er zit dus niet alleen kracht in de gesteldheid van ons hart, maar ook in onze fysieke uitingen. De Bijbel roept ons niet voor niets op om te klappen en te juichen voor Hem.”

De spreker onderstreept dat aanbidding meer is dan alleen lofliederen zingen tijdens een kerkdienst of conferentie. “Aanbidding door muziek kan iets vrijzetten in de geestelijke wereld, waardoor je gemakkelijker Gods stem verstaat. Muziek heeft dus echt een geestelijke functie. Ware aanbidding is je leven aanbieden aan God. Dat doen we hopelijk niet alleen tijdens een kerkdienst, maar ook in de manier waarop we onze agenda invullen, met ons geld omgaan en hoe we ons verhouden tot andere mensen.”

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 24:25

- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Dr. Teun van der Leer wijst op bijzondere ontwikkeling in baptistenkerken
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Citaat: "“Aanbidding door muziek kan iets vrijzetten in de geestelijke wereld, waardoor je gemakkelijker Gods stem verstaat."

Wat voor 'iets' wordt dan vrijgezet en wat gebeurt er dan?

Komt emotie niet in de plaats van geloof?