Cvandaag podcast: Martin Koornstra vindt God aanbidden met opgeheven handen belangrijk
Mensen die hun handen geopend voor zich hielden. Martin Koornstra vond dat lange tijd niks. Een soort van beperkte overgave of voorwaardelijke toewijding, vond hij. ‘De afgelopen jaren houd ik mijn handen vaker geopend voor me. Ik zat vast in vormen, methodes of een bepaalde stijl. Ik heb mijn oordeel losgelaten’, schreef de spreker onlangs. Over de meerwaarde van fysieke aanbidding sprak Koornstra zich uit in de Cvandaag podcast.
Koornstra wijst op de houding van ons hart. “Dat is het allerbelangrijkste. Ja, nog belangrijker dan wel of niet aanbidden met opgeheven handen. Mijn houding was niet goed en daarvan heb ik mij moeten bekeren. En als het gaat om de buitenkant: we mogen ruimte geven aan verschillende vormen. Als de duivel Jezus verzoekt in de woestijn, zegt hij: ‘Als u voor mij neerknielt en Mij aanbidt.’ De tegenstander van God roept Jezus niet alleen op om hem te eren, maar dat ook fysiek te laten zien. Er zit dus niet alleen kracht in de gesteldheid van ons hart, maar ook in onze fysieke uitingen. De Bijbel roept ons niet voor niets op om te klappen en te juichen voor Hem.”
De spreker onderstreept dat aanbidding meer is dan alleen lofliederen zingen tijdens een kerkdienst of conferentie. “Aanbidding door muziek kan iets vrijzetten in de geestelijke wereld, waardoor je gemakkelijker Gods stem verstaat. Muziek heeft dus echt een geestelijke functie. Ware aanbidding is je leven aanbieden aan God. Dat doen we hopelijk niet alleen tijdens een kerkdienst, maar ook in de manier waarop we onze agenda invullen, met ons geld omgaan en hoe we ons verhouden tot andere mensen.”
Beluister het volledige fragment vanaf minuut 24:25
Praatmee