cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Christenen Afghanistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 december 2022 door Patrick Goede

Taliban zaaien nog altijd dood en verderf: Afghaanse christenen op de vlucht

Christenen in Afghanistan vluchten voor hun leven terwijl de Taliban de intense vervolging van religieuze minderheden voortzet. Organisatie Release International hielp een christelijk gezin dat vreesde voor hun leven midden in de nacht het land te ontvluchten, dat meldt Christian Today.

Tareq, zijn vrouw en hun eenjarige dochter vertrokken zonder zelfs maar afscheid te nemen van vrienden of familie en worden nu verzorgd door christenen in Brazilië. Ze vreesden dat ze in Afghanistan groot gevaar liepen nadat ze hadden gehoord dat de Taliban van deur tot deur op zoek gingen naar ondergedoken christenen.

Ze werden enkele jaren geleden christen en waren in het geheim gelovig, al voordat de Taliban in augustus 2021 weer aan de macht kwamen. De Taliban zijn sinds hun machtsovername op zoek gegaan naar verdachte christenen en daarbij plunderen ze hun huizen. Er wordt gevreesd dat sommige christenen zelfs zijn vermoord en anderen gevangen zijn gezet. 

Maria en Jozef
"Steeds meer christenen over de hele wereld zijn doelwit vanwege hun geloof en moeten vluchten", zegt Paul Robinson, directeur van Release International. "Hun leven wordt bedreigd door militanten, hun eigen families en in sommige gevallen ook nog de autoriteiten, zoals in Afghanistan." 

De kerstoproep van Release International richt zich op het bieden van hulp en bijstand aan christelijke gelovigen die vanwege vervolging gedwongen zijn te vluchten naar andere landen. "Hun verhalen weerspiegelen vandaag de dag die van Maria en Jozef, die naar Egypte moesten vluchten om hun pasgeboren zoon, Jezus, te beschermen", aldus Robinson. 

Het is onzeker hoeveel christenen er in Afghanistan blijven, omdat velen van hen vanwege de risico's hun geloof geheim houden. Hoewel de christelijke gemeenschap erg klein is, geloven Release-partners dat het aantal groeit. 

Dreiging
Veel bekeerlingen hebben een moslimachtergrond, waardoor ze afvalligen zijn in de ogen van hun islamitische familieleden en buren. Ze leven met de constante dreiging om bij de autoriteiten te worden aangegeven of zelfs vermoord te worden.

Release waarschuwde voor een extra dreiging vanwege de harde bestraffing door de Taliban van 'opruiers', van wie wordt aangenomen dat ze voor een andere regeringsvorm zijn.

"En christenen, die in de eerste plaats trouw zijn aan Christus, in plaats van aan de Taliban, zullen waarschijnlijk worden beschouwd als opruiers", zegt de organisatie.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hoe demonisch is die Taliban. Vol haat net zoals satan zelf (Joh. 8:44).