cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Schevtchuk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2022 door Patrick Goede

Katholiek leider in Oekraïne kritisch op 'romantische ideeën van paus' over Rusland

Aartsbisschop Schevtchuk van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk heeft kritiek geuit op de verklaring van de paus over de Russische schrijver Dostojevski. De paus zei eerder dat de auteur een voorbeeld was van Russisch humanisme. Dat leidde tot veel kritiek uit Oekraïne volgens CNE News.

Tijdens een audiëntie vroeg de Oekraïense Griekse kerkleider aan paus Franciscus of hij wist wat Oekraïners over hem zeiden. Omdat de paus aangaf dat dit niet het geval was, vertelde aartsbisschop Schevtchuk hem dat Oekraïners dachten dat hij Dostojevski niet goed had gelezen. De paus leek verrast, volgens Schevtchuk.

De Oekraïens Grieks-katholieke kerk ziet er van buiten uit als een orthodoxe kerk. Maar de leer en de hiërarchie is vergelijkbaar met die van de Rooms-Katholieke Kerk. Dat betekent dat Schevtchuk verantwoording verschuldigd is aan paus Franciscus.

Cultuur
De Opperste Aartsbisschop voerde verder aan dat hij de mensen in Rome probeerde uit te leggen dat de westerse wereld als het gaat over Rusland er te vaak te romantische denkbeelden op nahoudt. "Ik vertelde de paus dat het me deed denken aan bepaalde romantische ideeën over Duitsland van voor de Tweede Wereldoorlog. Men dacht aan de Duitse filosofie van de 19e eeuw en de voorbeelden van de Duitse cultuur, maar de nazi's waren aan de macht", vertelt Schevtchuk aan RISU.

Hetzelfde gebeurt in Rusland, volgens Schevtchuk. "Er zijn criminelen aan de macht, en de hele wereld ziet hun misdaden tegen het Oekraïense volk, hoe ze genocide plegen. En de paus kon gewoon niet geloven dat zulke vermeende voorbeelden van humanisme zo'n misdaad konden begaan."

Schevtchuk benadrukte dat de Oekraïners de wereld erg zwart-wit zien en de woorden van de paus interpreteren alsof hij aan de Russische kant staat. "Als iemand positief spreekt over degenen die ons vermoorden, is  dat voor ons een belediging."

Pijn
Toen de paus Schevtchuk vroeg wat hij kon doen om de Oekraïners te troosten, zei de bisschop hem een brief te schrijven aan de bevolking van Oekraïne.

De paus volgde dit advies op en schreef eind november een brief, meldt Katholisch.de. "Jouw pijn is mijn pijn", verklaarde de paus. Hij voegde eraan toe dat hij de Oekraïners elke dag in zijn hart meedraagt.

Opperste aartsbisschop Schevtchuk doet ook een beroep op de internationale gemeenschap voor de vrijlating van twee priesters. De Russen namen hen gevangen en zouden hen hebben gemarteld om valse bekentenissen af te dwingen. De bisschop, die in Kiev woont, riep vrijdag in een verklaring op tot de vrijlating van de twee Grieks-katholieke priesters, die op 16 november gevangen werden genomen. Ze dienden de Geboortekerk van Maria in Berdyansk, ten westen van Marioepol.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen