cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Een Oekraïens-Orthodoxe vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 december 2022 door Redactie

Oekraïne wil alle Russische invloed uit kerken bannen en doorzoekt kerken en kloosters

Alle Oekraïense religieuze organisaties die duidelijk beïnvloed worden door Rusland, zijn door de Oekraïense overheid in de ban gedaan. Dat meldt nieuwssite Religion News op basis van een decreet van president Volodymyr Zelensky. Ook onderzoekt de overheid de banden van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk met haar Russische zusterkerk.

De Oekraïense president Zelensky tekende het decreet en stelde daarmee de overheid van het Oost-Europese land in staat om sancties in te stellen tegen vertegenwoordigers van religieuze organisaties die geassocieerd worden met Rusland. 

Daarbovenop wordt dus opnieuw gekeken naar de rol van de orthodoxe kerk in het land: sommige priesters worden ervan verdacht actief samen te werken met Rusland. Ook de kerk in haar geheel zou pro-Russisch gedachtegoed verspreiden. De Russisch-Orthodoxe patriarch, Kirill van Moskou, noemde de Russische invasie in Oekraïne nog een bovennatuurlijk gevecht. In mei koos de Oekraïens-Orthodoxe Kerk er al voor om zich af te scheiden van de Russische orthodoxen.

Zelensky’s uitvaardiging zorgt ervoor dat er al direct acties worden ondernomen: zo doorzocht de geheime dienst afgelopen week al een klooster nadat een priester in een dienst positief over Rusland sprak. Ook ligt de bakermat van orthodoxie in de regio, het kloostercomplex Pechersk Lavra in Kiev, onder een vergrootglas. In totaal zou de geheime dienst meer dan 350 kerkgebouwen hebben doorzocht.

Hier werden volgens de dienst pro-Russische literatuur aangetroffen, die gebruikt wordt voor studie in seminaries en scholen. ‘Ook worden deze ingezet voor Russische propaganda.’ Verder zijn meer dan vijftig mensen aan ondervraging onderworpen als onderdeel van het onderzoek.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zelenski is niet tegen kerken, maar alleen tegen kerken die meeheulen met de leugens van de Russisch Orthodoxe kerk die Poetin steunt.