cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
MAF-piloot Koher met zijn gezin, beeld MAF
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 december 2022 door Redactie

MAF-piloot gevangengezet in Mozambique

De Amerikaanse piloot Ryan Koher van de christelijke hulporganisatie Mission Aviation Fellowship (MAF) zit sinds 4 november in de gevangenis in Mozambique. Dat maakte de Amerikaanse tak van MAF gisteren bekend. Volgens de hulporganisatie is Koher onschuldig.

De 31-jarige Koher werd in het zuiden van het land, in de plaats Inhambane, gearresteerd samen met twee Zuidafrikanen, W.J. du Plessis en Eric Dry. De arrestatie vond plaats voor hij zijn vliegtuig zou inladen met hulpgoederen bestemd voor een aantal weeshuizen in Montepuez, in het noorden van het land. Sinds 2014 worden deze weeshuizen jaarlijks bevoorraad door MAF. 

Tijdens het uitvoeren van de veiligheidsscan op de luchthaven van Inhambane kreeg de politie belangstelling voor dozen vitamines, medicijnen en voedselconserveermiddelen die Koher in zijn vliegtuig zou laden. De in beslagen genomen materialen waren niet van Koher, meldt MAF, en de lading stond nog niet in het vliegtuig. 

Hoewel er geen officiële aanklacht is ingediend, lijken de autoriteiten volgens MAF te denken dat de christelijke piloot met zijn hulpvlucht islamitische rebellen in het noorden van het land wilde steunen. In 2020 startten extremistische moslims in het noorden een opstand die inmiddels bijna een miljoen mensen heeft ontheemd. MAF ontkent elke verbinding van de organisatie en haar medewerkers met terroristische groepen. 

Er is momenteel contact met de Mozambikaanse autoriteiten en de Amerikaanse ambassade om de jonge piloot en de twee Zuidafrikanen uit de gevangenis te krijgen. 

De christelijke hulporganisatie MAF is specialist in luchttransport in nauwelijks bereikbare gebieden en heeft 130 kleine vliegtuigen overal op de wereld. Er wordt veel in landen gewerkt waar opstanden en gewapende conflicten woeden. Na aanslagen in 2021 in Mozambique evacueerde MAF 800 mensen uit de getroffen noordelijke stad Palma en vervoerde naast 61 hulpverleners zo’n 24.500 kilogram aan hulpgoederen en voedsel. 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen