Marokkaanse Abbie Chalgoum hoorde nergens echt bij: "In Jezus' lijden zag ik mijn eigen lijden"

Nieuws6 december 2022
Abbie Chalgoum

Acteur Abbie Chalgoum werd in 1979 geboren in Marrakech. Op zijn derde verhuist hij naar Venlo. Het gezin reist de vader van Chalgoum achterna die dan al enige tijd in Nederland verblijft. De vader van Abbie heeft echter maar weinig aandacht voor hem. Hoe dat van invloed is geweest op en zijn verdere leven, deelde Abbie afgelopen zondag bij Hour of Power.

"Toen mijn vader een vaste baan kreeg bij een ijzergieterij heeft hij ons naar Nederland gehaald. Met het idee dat het hier allemaal veel beter, mooier en eerlijker zou zijn voor ons", begint Abbie zijn verhaal. "Ik kende mijn vader toen ik naar Nederland kwam helemaal niet zo goed. Ik leerde hem hier pas kennen. Ik groeide op met huiselijk geweld. Misschien omdat mijn vader niet zo goed kon aarden, of omdat hij voor veel broers en zussen moest zorgen die in Marokko waren achtergebleven. Maar dat gesprek heb ik helaas nooit met hem kunnen voeren."

Abbie krijgt namelijk continu verwijten naar zijn hoofd geslingerd van zijn vader. "Hij was continu met zijn beschuldigende vinger aan het wijzen. Je bent als jong kind nog op zoek naar wie je bent en wie je wilt worden. Als je mishandeld wordt thuis, hoop je alsnog gezien te worden op straat of op school. Maar als niemand je ook daar ziet, ga je niet minder van anderen houden maar wel minder van jezelf. Dat is ontzettend tragisch, want ik gaf mezelf dus de schuld."

"Voor de Marokkaanse gemeenschap was ik te veel een 'verkaasde Marokkaan'. Ik was te veel een Nederlander, een nepmoslim, een nepmarokkaan"

Alcohol
Hoe ouder Abbie wordt, hoe minder hij zich ergens bij voelt horen. "Voor Nederlanders was ik altijd 'de Marokkaan'. Ik was nooit een Nederlander zoals Piet, Klaas of Jan. Maar voor de Marokkaanse gemeenschap was ik te veel een 'verkaasde Marokkaan'. Ik was te veel een Nederlander, een nepmoslim, een nepmarokkaan. Ik trok mij daardoor steeds meer terug in mijn eigen hoofd. Ondertussen probeerde ik alles aan te grijpen om gezien te worden."

Abbie zoekt uiteindelijk zijn toevlucht in de alcohol. "Ik dacht daar mijn rust in te vinden omdat ik zo tegen mezelf aan het vechten was in mijn hoofd. Het werd ook rustiger want ik dronk mezelf soms buiten westen. De dag erop werd ik dan wakker en begon ik maar weer te werken. Niemand wist wat er aan de hand was. Ik moest steeds meer drinken om rust te vinden, om niet mezelf te hoeven zijn."

Op een gegeven moment vertelt Abbie aan vrienden en familie dat hij een wereldreis gaat maken. Maar hij is eigenlijk heel wat anders van plan. "Ik zat in Nederland al flink aan de zware pijnstillers vanwege pijn aan mijn nek na een auto-ongeluk. Op een nacht had ik zwaar gedronken en kon ik toch nog steeds geen rust vinden. Alle ellende stapelde zich op. Toen dacht ik bij mezelf, waarom maak ik er geen eind aan? Ik heb toen 24 pillen naar binnen gewerkt met alcohol. Maar ik ben de volgende ochtend toch weer wakker geworden."

"Begrijp mij goed, ik wilde niet dood. Maar ik wist niet hoe ik moest leven. Dus de dood leek makkelijker"

Afscheidsbrief
Dan besluit Abbie dus op reis te gaan. "Ik dacht, ik doe nog één keer de grote Abbie-show. Ik vertelde nog één keer aan iedereen hoe goed het met mij ging en dat ik lekker zou gaan rondtrekken. Maar ik had mijn afscheidsbrief al geschreven."

De auteur leest vervolgens zijn afscheidsbrief voor, die hij in een autobiografisch boek verwerkt heeft. "‘Als jullie dit lezen ben ik er niet meer. Het spijt me. Maar het is beter zo. Zorg goed voor elkaar. Ik hou van jullie, Abbie.’ Ik had mijn einde gepland in Laos, op een touwbrug. Begrijp mij goed, ik wilde niet dood. Maar ik wist niet hoe ik moest leven. Dus de dood leek makkelijker. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan omdat ik op het laatste moment toch aan mijn moeder en zus dacht, waar ik een hele goede band mee heb. Ik wist dat als ik van die touwbrug zou springen ze nooit zouden weten wat er in mij speelde. Ze zouden het zichzelf wél kwalijk nemen. Mijn moeder zou sterven van verdriet. Dus ik koos op dat moment niet voor mezelf maar voor mijn moeder en mijn zus."

Daar op die touwbrug in Laos besluit Abbie dat er geen derde zelfmoordpoging meer komt. "Ik moest het gaan vertellen van mezelf. Aan een wildvreemde die heel ver van mij afstond. Ik heb die persoon gelukkig gevonden in een vertrouwenspersoon. Het eerste wat die persoon deed toen ik het verteld had was mij omarmen. Zo van, je bent thuis. Dat was wat ik nodig had, ik miste die liefde."

Die houding ziet Abbie ook terug in het verhaal van de verloren zoon. "Ik ben zelf altijd verloren geweest. Wat mij raakt aan dat verhaal is dat die Vader zo liefdevol is. Dat zijn verleden er niet toe doet en dat Hij zegt: 'Welkom thuis, Ik ben er voor je.' Dat heb ik altijd gemist, zijn zoals ik ben. En dat dat dan accepteren. De knuffel, de omhelsing, de liefde voelen."

"Die hele lijdensweg, dat was mijn verhaal. Het dragen van het kruis, dat was mijn kruis"

Beker
Als Abbie in Laos uiteindelijk de keuze maakt om te willen leven, neemt hij vervolgens zijn script voor de rol van Jezus in de passiespelen door. "Ik ben gaan lezen en ik herkende mij in het verhaal. Die hele lijdensweg, dat was mijn verhaal. Het dragen van het kruis, dat was mijn kruis. Ik ben er altijd voorzichtig in geweest om dit te zeggen, maar ik was Jezus en Jezus was mij. Ik hoefde die rol niet te spelen, ik keek mensen aan met mijn eigen leed en mijn pijn. Ik hoopte dat het tot ze zou spreken, dat mijn ellende verteld zou worden. Ik wilde de warmte en het gevoel hebben dat ik één van de andere zou zijn. In die vertwijfeling van 'laat deze beker alstublieft aan mij voorbijgaan', vond ik de Mens en ben ik daar ontzettend van gaan houden. Ik wilde ook sterk zijn als Hem, om door te kunnen gaan. Hij wist: dit wordt mijn einde maar Ik ga door. Want mijn verhaal, mijn rol en mijn boodschap is nog veel groter dan Ik zelf ben."

Abbie gaat naar Jeruzalem en ziet daar drie verschillende geloven door elkaar heen lopen. "Iedereen is er wel bezig met zijn eigen wereld. Ik dacht: wat leven we naast ellkaar, dit kan nooit het idee zijn geweest van het geloof. Ik heb de Jezus-route gelopen om het allemaal te ervaren. Dat vond ik ontzettend mooi om te doen. Ik kwam mezelf tegen. Pas veel later kwam ik Jezus tegen. Hij heeft mij geholpen in mijn lijden en toen ben ik van Hem gaan houden, als Mens. Die niet zo ver van mij afstond. Dat heeft mij geholpen in mijn zoektocht naar wie ik ben."

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Groep studenten bij de kerk
Nieuws

Bemoedigd in Santiago: "We zochten al tien jaar naar God, Hij vulde onze leegte"

Even van de hoofdweg af, rijden we over zand- en grindwegen naar de kerk toe. De stofwolken kondigen onze komst aan. Cuba, het is een land van tegenstellingen. Hoeveel van de toeristen, die we vanmiddag zagen aan het strand bij de Caribische Zee, ken

Amsterdam
Nieuws

Tot Heil des Volks maakt opvang vluchtelingenkinderen mogelijk

Per maart maakt Tot Heil des Volks de opvang van vluchtelingenkinderen in Amsterdam mogelijk. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.  Rust en stabiliteitVanaf halverwege maart worden in een van de panden in het Centrum maximaal 54 alleenstaande min

Mozaiek020 Ontmoet
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met dominee Alexander Noordijk

Op 7 januari startte een reeks van vijf bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigt de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei, bekende personen uit om in gesprek t

Willem Lingeman
Video

Waarom overspel een ernstige zonde is

Veel christenen zullen het erover eens zijn dat overspel schadelijk is. Wat Willem Lingeman betreft is er bij overspel sprake van een ernstige zonde. Waarom? Dat legt de auteur van 'Verbonden voor het Leven' uit in onderstaande video. Bekijk de uitle

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding vertelt over gemeentelid die kraakheldere boodschap achterliet: "Wij willen Jezus zien"

“Geen enkele prediker is volmaakt, maar het zou wel heel erg zijn als mensen moeten zeggen dat ze Jezus in de prediking missen”. Aan het woord is ds. D.J. Budding. De emeritus-predikant binnen de PKN merkte onlangs in een preek op dat Jezus niet in d

The Chosen
Nieuws

Onderzoek: Hitserie The Chosen wordt door miljoenen niet-gelovigen bekeken

De populaire hitserie The Chosen weet ook miljoenen niet-gelovigen te bereiken. Dat meldt CBN News. Uit een kijkersonderzoek van de serie zelf blijkt dat liefst 30 procent van de kijkers een niet-gelovige achtergrond heeft. Tot dusver bekeken 108 mil

Europese Digitale Identiteit
Nieuws

ChristenUnie ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij

Open Doors
Video

Saleh riskeert de dood maar stopt daarom niet met evangeliseren

Evangelist Saleh uit Jemen krijgt keer op keer met doodsbedreigingen te maken. De ene keer via een sms, de andere keer per telefoon. De boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ Die woorden zijn bea

Meerartikelen

ds. A. van Hees
God

Refoweb-vragensteller mist 'profetisch spreken' in reformatorische gezindte

'De laatste tijd heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijden. Ze halen vaak nieuws aan en koppelen dat aan de komst van de

pakistan
Nieuws

Terdoodveroordeelde christen in Pakistan krijgt goed nieuws en hoopt op vrijspraak

Een christen die in Pakistan ter dood is veroordeeld in een blasfemiezaak, is op 20 februari vrijgesproken in een andere zaak die betrekking had op hetzelfde incident. De rechter oordeelde dat er sprake was van dubbele vervolging, aldus zijn advocaat

Johan Schep
Video

Johan Schep over het naderend oordeel: "Je hoort de voetstappen van God"

Jona moest in Ninevé de boodschap brengen van het komende oordeel. Tegelijkertijd was datzelfde oordeel een blijk van genade van God. Want God oordeelt nooit zonder dat Hij eerst waarschuwt, zo betuigt ook Johan Schep in een nieuwe aflevering van de

Iran
Nieuws

Iran wil vervolgde christenen geen naam of gezicht geven

Hoewel het aantal opgepakte christenen in Iran jaarlijks ongeveer gelijk blijft, komen hun namen en gezichten steeds minder in de publiciteit. Het Iraanse regime lijkt daarmee het gezicht van vervolging te willen wegpoetsen. Teheran arresteerde in 20

EO-podcast
Nieuws

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf deze week is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendst

Narkisstraat
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Messiaanse Joden (deel 2)

Waarom spreken we eigenlijk over Messiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden? Messiaans komt van het woord ‘Messias’. Aan het begin van de Bijbel, gelijk na de zondeval, belooft God dat er een Verlosser zal komen (Gen. 3:15). Die Verlosser wordt ook

Zie ik kom spoedig
Video

Wat zegt Openbaring 13 over het merkteken van het beest?

Het is voor veel mensen het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp van Openbaring. Wat is het merkteken van het beest en wat heeft dat te maken met kopen en verkopen? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 27 van een 40-de

Sven en Judith
Video

Sven en Judith Likkel zijn komende zondag te gast bij Hour of Power

Komende zondag ontvangt presentator Jan van den Bosch bij Hour of Power twee bijzondere mensen: Sven en Judith Likkel. Sven raakte door een duik in ondiep water verlamd, waardoor hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Echter weet hij

GlobalRize
Nieuws

GlobalRize viert 10-jarig bestaan: van enkele tweet naar miljoenenbereik

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendings

Opperrabbijn
Column

Joden worden door islamitische heren én dames uitgescholden in Nederland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs dat er sinds kort iets is veranderd in de scheldpartijen waar joden al langer mee te maken hebben. Waar het eerst vooral islamitische heren waren die zich hier schuldig aan maakten, doen de dames inm

Henri Doornbos
Video

Henri Doornbos deelt ervaringen met afwijzing en zoektocht naar acceptatie in nieuwste single

Henri Doornbos’ persoonlijke ervaringen met afwijzing en zijn zoektocht naar acceptatie klinkt door in elke noot van “Caught in the Middle”.  Deze nieuwe single die Henri uitbrengt onder de naam 'Stranger on the Road' spreekt tot het hart van iederee

Arie-Jan Mulder
Column

Een veelvoorkomend misverstand over het avondmaal en een mopperende Paulus

Als ik Bijbelstudie geef over het avondmaal, en ik vraag aan de aanwezigen in welk Bijbelboek we dan moeten gaan lezen, dan krijg ik meestal als antwoord: in de eerste Korinthe-brief. Dat is wel begrijpelijk, want daarin staan heel pittige dingen ove