cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Martin Koornstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 november 2022 door Martin Koornstra

Je handen in aanbidding uitstrekken naar de hemel: waar komt dat vandaan?

Ik ben opgegroeid in een zendelingen gezin in België en mijn ouders waren voorgangers van een Volle Evangelie Gemeente in Brussel. Daarnaast zat ik in een vurige jeugdgroep waar de oproep om Jezus radicaal te volgen wekelijks klonk.

Een van de kenmerken van die tijd was dat ik tijdens momenten van aanbidding mijn handen vol overgave uitstrekte naar God. Er ging bijna geen lied voorbij of mijn armen schoten omhoog. Volle overgave, geen terughoudendheid.

Die manier van zingen en fysiek uitbeelden dat je je overgeeft aan God is ook erg Bijbels. Één van de Hebreeuwse woorden die gebruikt worden bij het eren van God is 'Yadah'. Het woord komt 111x voor in het Oude Testament en wordt vooral vertaald met God loven.

Ik heb mijn oordeel losgelaten. Gelukkig maar. Het heeft ruimte gemaakt voor meer variatie en kleur in de wijze waarop ik God aanbid.

'Yadah' komt van 'yad' wat je hand betekent. Zelfs in het Nederlands gebruikt we 'yad' als je zegt: 'je mag niet jatten'. Je mag niet zomaar iets pakken met je handen.
Het tweede deel 'ah' heeft een link met de naam van God (JHWH). Je zou 'yadah' kunnen samenvatten met 'je handen in de lucht gooien voor God'. Precies wat ik altijd deed.
Toen we naar Nederland verhuisden, kwam ik ineens veel mensen tegen die hun handen geopend voor zich hielden. Ik vond dat niks. Een soort van beperkte overgave of voorwaardelijke toewijding. Eigenlijk probeerde ik mensen zover te krijgen dat ze hun handen zouden uitstrekken naar de hemel.

De afgelopen jaren houd ik mijn handen vaker geopend voor me. Ik zal God nog steeds loven met opgeheven armen, maar de diepgang van een ontvankelijke en nederige houding naar de Allerhoogste heeft me gegrepen. Voor je of omhoog, beiden zijn waardevol.

Blijkbaar zat ik vast in vormen, methodes of een bepaalde stijl. Er zijn zoveel manieren om God eer te geven. Ik heb mijn oordeel losgelaten. Gelukkig maar. Het heeft ruimte gemaakt voor meer variatie en kleur in de wijze waarop ik God aanbid. Dat wens ik jou ook toe.

Mocht je meer willen weten over aanbidding of een leven vervuld met aanbidding, kom dan op 3 december naar onze gratis Groeidag 'Een leven van aanbidding'.

Royal Mission-oprichter Martin Koornstra is een veelgevraagd spreker in kerken, op conferenties, op weekenden en in jeugddiensten.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Wat prachtig om dit te horen,mensen hebben gauw een oordeel als je anders doet dan dat ze gewend zijn.

Voor mij was het spannend om voor het eerst je handen omhoog te doen.omdat ik er niet mee opgegroeid was.

Nu voelt het als een bevrijding om je over te geven aan God en het van hem te verwachten.

Ik kijk er naar uit om God te prijzen en te eren zaterdag.ik ben er bij.

Groeten Elly Klein