cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Harmen Niemeijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 november 2022 door Redactie

Terugkijken: Harmen Niemeijer over herdenkingsdienst omgekomen arbeiders Qatar

Gisterenmiddag is het omstreden WK voetbal in Qatar officieel van start gegaan. Al wekenlang is er veel te doen rondom het toernooi, mede nadat bekend werd dat er duizenden arbeiders om het leven kwamen tijdens de bouw van de verschillende stadions. Harmen Neijmeijer van Micha Nederland wilde zijn medeleven betuigen en daarom organiseerde diens organisatie afgelopen zondagmiddag een speciale herdenkingsdienst in de Domkerk van Utrecht.

In het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht! lichtte Neijmeijer afgelopen week het hoe en waarom van de dienst toe. Op de vraag waarom men een herdenkingsdienst voor de omgekomen arbeiders organiseert, antwoordt Niemeijer: "Het is denk heel goed om vanuit de kerk te zeggen dat we willen stilstaan bij deze mensen. Dat is waarom we die herdenkingsdienst georganiseerd hebben. Daarin nodigen we ook kerken uit om bijvoorbeeld een kaarsje te branden voor deze slachtoffers. In sommige kerken is het komend weekend (gisteren, red.) bijvoorbeeld eeuwigheidszondag. Daarnaast hebben we ook liederen om in een liturgische setting daarbij stil te staan", vertelt Niemeijer.

De presentatrice van dienst dienst vraagt vervolgens of een kwestie als deze, die volgens haar inmiddels is uitgegroeid tot een politiek beladen onderwerp, behandeld moet worden in een kerkdienst. Daarop antwoordt Niemeijer: "Waarom niet? Dit is iets wat juist mensen aangaat en de kerk is juist een plek waar dit de ruimte kan krijgen. Natuurlijk snap ik het gegeven dat er allerlei politiek belangen een rol spelen, maar uiteindelijk gaat het volgens mij om een kwetsbaar medemens. We hebben het over onze naasten."

Op de vraag wat Micha Nederland met de herdenkingsdienst hoopt te bereiken, antwoordt Niemeijer: "Ik hoop eigenlijk dat de mensen als het ware iets van die pijn kunnen voelen en dat ze aan het denken gezet worden. Ik heb verhalen gelezen van gasten van 26 en 28 jaar oud die er niet meer zijn, zelf ben ik 28. Dat zijn mensen waarmee ik in mijn studententijd een biertje had kunnen drinken of in mijn jeugd mee had kunnen voetballen. Daar mag best wel even bij stil gestaan worden."

Er zijn mensen die op basis van de gebeurtenissen in Qatar de keuze maken om niet naar het WK te kijken. Ook Niemeijer kiest ervoor om het WK deze keer over te slaan. "Ik heb heel lang getwijfeld, want ik ben een groot liefhebber. Eerst overwoog ik om alleen het Nederlands Elftal te kijen, maar ik merkte dat ik geen plezier kan hebben over de rug van deze mensen."

Benieuwd naar de volledige bijdrage van Harmen Niemeijer? Deze is in de video hieronder terug te zien. Theoloog Rikko Voorberg leidde gisterenmiddag de herdenkingsdienst in de Domkerk van Utrecht. Cvandaag sprak voorafgaand met Voorberg over de herdenkingsdienst. Dat artikel is hier te lezen.

Neem een kijkje op de site van Family7

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen