Bijbelleraar Jacques Brunt: "Het bewandelen van de smalle weg vraagt zelfverloochening en discipelschap"
"Het bewandelen van de smalle weg vraagt om het offer van zelfverloochening en discipelschap", zegt bijbelleraar en evangelist Jacques Brunt in een nieuwe video van de serie Levenslicht van Stichting Groeien in Geloof. Brunt behandelt in de video de inhoud van Mattheüs 7 waarin de Heere Jezus spreekt over de brede en smalle weg. Aan de hand van een indrukwekkende anekdote over de Amerikaanse evangelist Billy Graham, die ternauwernood een hevige sneeuwstorm overleefde, stelt Brunt dat christenen gefocust en alert moeten blijven.
"Zoals je ziet sta ik hier op een dijk, een bekend fenomeen in ons land", begint Brunt zijn bijdrage. "Een dijk is een aangelegde verhoging die het achterliggende land beschermt tegen de hoge golven en het hoge water. Als je op een dijk fietst of met de auto rijdt, dan is het van belang om bij de les te blijven. Verlies je namelijk je focus en kijk je niet goed uit, dan loop je het risico om links of rechts de dijk af te rijden met alle gevolgen van dien."
"Kortom, het is van belang om gefocust te blijven en koers te houden. Dat leert de Heere Jezus ons ook in Mattheüs 7 vers 14 waarin staat dat de poort nauw is en de weg die naar het leven leidt smal is. Er staat ook dat er weinigen zijn die Hem zullen vinden."
"Een smalle weg die naar het leven leidt. Wat wil Jezus ons daarmee zeggen?", vraagt Brunt zich af. "In de afgelopen periode las ik een aantal anekdotes uit het leven van de bekende Amerikaanse evangelist Billy Graham. Hij vloog eens door een hevige sneeuwstorm van Korea naar Japan en boven het vliegveld van Tokio was het zicht vrijwel nihil. De piloot moest daardoor een blinde landing maken."
"Graham zat op dat moment in de cockpit, dat mocht toen nog, en zag hoe de piloot zich er doorheen sleepte, terwijl de mannen in de verkeerstoren hem zorgvuldig begeleidde. Voor Billy Graham hoefde die mannen in de verkeerstoren niet ruimdenkend of vaag te zijn. Hij had liever niet dat ze tegen die piloot zeiden: 'Kijk maar hoe je landt, het maakt ons niet veel uit welke hoogte je aanhoudt of hoe snel je daalt.' Integendeel zelfs. Billy Graham was zich op dat moment bewust dat zijn leven afhing van de nauwkeurige instructies van de mannen in de verkeerstoren."
"Graham schreef vervolgens: 'Zo wil ik ook geen vage aanwijzigingen wanneer we op die grote hemelse luchthaven afkoersen. Ik wil niet dat iemand tegen mij zegt dat het eigenlijk niet uitmaakt wat ik geloof en als ik maar oprecht ben. Jezus zei namelijk totaal iets anders. Ik wil precies goed aanvliegen en al lijkt het nog zo bekrompen, verzekerd zijn van een veilige landing. Verzekerd ben ik, omdat Jezus mij is voorgegaan en de weg heeft gebaand.'
"De poort is nauw en de weg die naar het leven leidt is smal. Weinigen zijn er die hem vinden, zei Jezus. Is dit niet een beetje bekrompen en zwartgallig uitgedrukt door de Heere Jezus? Kan je dit vandaag nog wel zo stellen?", vraagt Brunt zich af.
"Nu besef ik dat er de laatste jaren veel verkeerde gedachten ontstaan zijn over dit bijbelvers. Zo hoor je bijvoorbeed dat het beeld van de nauwe poort ons duidelijk wil maken dat de mensheid niet of nauwelijks welkom is bij de Heere God. Het tegendeel is waar. Maar Jezus legt in dit bijbelvers niet het accent op het ingaan maar benadrukt de keuze van de enge poort."
"Hij spoort zijn discipelen aan de moed te hebben zich van de massa die Jezus verwerpt af te scheiden. Zodat ze met Hem en de kleine kudde de weg bewandelen die hen zal leiden naar de toekomstige heerlijkheid bij God. Je zou het ook zo kunnen zeggen: In Mattheüs 7 vers 14 schetst Jezus twee opeenvolgende fasen in ons leven met de Heer. Ten eerste: een nauwe poort waar we doorheen moeten en ten tweede een smalle weg waarop we moeten wandelen."
"De poort staat voor een eenmalige ervaring: onze binnenkomst in het koninkrijk van God. Dit noemt de Bijbel gered worden of opnieuw geboren worden. De smalle weg staat voor het nieuwe leven, nadat we de Heere Jezus hebben leren kennen. Dat deze weg gekarakteriseerd wordt als een smalle weg wil zeggen dat het bewandelen ervan, vraagt om het offer van zelfverloochening en discipelschap."
Benieuwd naar de volledige bijdrage van Jacques Brunt? Bekijk dan de video hieronder.
Praatmee