cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arnon Grunberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 september 2022 door Redactie

Literair schrijver Arnon Grunberg liep twee weken stage bij de SGP: "Ik ben ontzettend verrast door de openheid"

Het moet een verrassend beeld zijn geweest op de burelen van de SGP in Den Haag: schrijver Arnon Grunberg liep twee weken lang stage bij de fractie van de mannenbroeders. Van zijn indrukken deed Grunberg vervolgens verslag in het dagblad Trouw. In het NPO-programma Op1 blikken Grunberg en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij terug op de stageperiode van de schrijver die gisteren nog de Johannes Vermeer Prijs 2022 won.

“Ik heb een aantal (literaire) projecten gedaan bij het leger en psychiatrische ziekenhuizen, maar ik wilde heel graag iets bij een politieke partij doen. Ik wist meteen dat het de SGP zou worden", vertelt Grunberg.

"Die partij bestaat al heel lang, is stabiel en heeft een stabiele aanhang. Het heeft allerlei standpunten waarvan ik denk: ik weet dat ze niet helemaal de mijne zijn. Ik was er nieuwsgierig naar hoe het daar werkt. En ook omdat het eigenlijk standpunten zijn die bij andere orthodoxe gelovigen ook wordt ingenomen", licht Grunberg toe zijn keuze voor de SGP toe. 

"Of het nu om joden gaat of moslims, dat schreef ik ook in mijn eerste column, lijkt dat allemaal een beetje op elkaar. Juist de SGP heeft relatief weinig aandacht gekregen. Als een islamitische partij diezelfde standpunten zou hebben verkondigd, zou dat een heel ander kader hebben gehad. Dat wilde ik belichten", licht Grunberg verder toe.

"Je zag ze niet als een 'zielige groep' die je moest belichten?", is de vervolgvraag die aan Grunberg gesteld wordt. "Nee dat zou heel neerbuigend zijn geweest. Ik zag ze wel als een minderheid en dat werd ook wel ten dele bevestigd."

"Stond u direct te springen dat Arnon langskwam, mocht hij overal bij zijn en waren er regels?", wordt er vervolgens aan Kees van der Staaij gevraagd. "Toen ik het voor het eerst hoorde, dacht ik wel even: Oeps, zitten we er nou op te wachten dat iemand met zijn notitieblokje de hele dag gaat opschrijven van wat wij hier aan het doen zijn?"

"Maar toen we dat bij de fractievergadering naar voren brachten, vond ik het zo leuk dat het hele team spontaan en enthousiast zei: 'Laat maar komen.' Dat vond ik heel mooi", vertelt Van der Staaij.

“Ik vond die openheid ontzettend verrassend”, vertelt Grunberg. “Ik mocht alles opschrijven, ik was overal bij, kreeg beleidsstukken mee en mocht af en toe meeschrijven aan bepaalde teksten. Ik heb in Den Haag ook mensen gesproken van andere partijen die zeiden: 'Dit zou bij heel veel partijen niet zo gekund hebben.' Dat vind ik een groot compliment aan die partij en dat heb ik de mensen daar ook laten weten."

Benieuwd naar de volledige bijdragen van zowel Arnon Grunberg als Kees van der Staaij? De uitzending van Op1 is hier terug te zien. De bijdragen van Grunberg en Van der Staaij komen vanaf minuut 35 aan bod.

Bron foto: SGP Weekjournaal

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Ik vond die openheid ontzettend verrassend”, aldus Arnon Grunberg. Als je eerlijk bent dan hoef je niets te verbergen en kan iedereen in de keuken komen kijken.