cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Maarten van Ooijen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 september 2022 door Hour of Power

Biddende Jezus inspireert staatssecretaris Maarten van Ooijen (32): "Rust en stilte zoeken is nodig"

"Soms is het letterlijk zo dat ik ‘s avonds thuiskom en mijn zoon direct op bed leg en daarna weer vrolijk verder ga met mijn werk." Maarten van Ooijen is staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De politicus die daarvoor wethouder was bij de gemeente van Utrecht namens de ChristenUnie, vertelde afgelopen zondag bij Hour of Power over zijn drukke baan, zijn gezinsleven en zijn interesse voor de lessen van Henri Nouwen.

Als staatssecretaris op een druk ministerie heeft Van Ooijen een baan met veel verantwoordelijkheid. Als vader van een jong gezin hoopte hij alsnog zijn kinderen elke avond naar bed te kunnen brengen. “Gelukkig was dat geen politieke belofte”, zegt Van Ooijen met een glimlach. “Daar had ik dan op terug moeten komen. Maar ik sprak vlak voor mijn aantreden met de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, zei vertelde mij dat mijn agenda volledig opgeslokt zou worden. Je moet dus goed nadenken over wat voor jou cruciale momenten zijn om met je kinderen te vieren en mee te maken. Als je daar niet op let is alles zo weg.”

Vervolgens besprak Van Ooijen zijn prioriteiten met zijn vrouw. “Samen eten konden we misschien nog wel laten schieten. Maar als je maar wel je kind af en toe op bed legt. Anders zie je ze de hele dag niet. Soms is het dus letterlijk zo dat ik ‘s avonds thuiskom en mijn zoon direct op bed leg en daarna weer vrolijk verder ga met mijn werk. Maar dan heb ik dat moment in ieder geval wel gehad. Het lukt zeker niet elke avond maar die hoop sprak ik ook uit met de gedachte dat als je hoog inzet, je misschien ergens in het midden uitkomt.”

Hartstocht
De staatssecretaris zegt dat hij verrassend genoeg geen politicus ‘in hart en nieren’ is. “Eigenlijk niet. De politiek is meer een manier geweest om mij in te zetten voor de samenleving en de mensen naast mij. Dat is mijn hartstocht. Via beleid en wetgeving doe je dat voor degene naast je.”

"Dat is de kern waar alles om draait. Het besef dat je geliefd bent door de Schepper van hemel en aarde"

In zijn portefeuille zit ook het kwetsbaar gebleken onderdeel jeugdzorg. “Van opvoedondersteuning tot hele zware vormen van jeugdzorg bij bijvoorbeeld kindermishandeling. Er is daar ook heel veel aan de hand en er zijn heel veel dingen die niet goed gaan. Ik kan hopelijk een bijdrage leveren om dingen daar te verbeteren. Ik kan niet beloven dat de problemen die er nu zijn er over een paar jaar niet meer zijn. Als ik maar zie dat we elk jaar een stap vooruit zijn gegaan. Ik zie hoe keihard het nodig is en ook medewerkers in de jeugdzorg snakken naar verandering.”

Van Ooijen weet dat er hoop is op een betere toekomst maar ook dat er zoiets is als Hoop met een hoofdletter H. “Geloof is voor mij het perspectief dat ik weet dat God zich bemoeit met mijn leven. Misschien wel het allerbelangrijkst daarin is, zoals Henri Nouwen dat ook zegt, dat God van je houdt. Dat is de kern waar alles om draait. Het besef dat je geliefd bent door de Schepper van hemel en aarde.”

Van Ooijen las zo’n beetje alle boeken van Nouwen, die ook voor de boodschap van Hour of Power veel betekend heeft. “Het is voor mij een leidraad voor hoe ik in het leven sta. Hij zegt ook altijd in zijn boeken dat iemands verjaardag een enorm belangrijk moment is om te vieren, omdat dit het enige moment is waarop gevierd wordt dat je er bent en dat het niet gaat om wat je bereikt hebt.”

Van Ooijen zoekt ook dikwijls de stilte in een klooster. “Ik denk dat het nodig is om rust en stilte te zoeken. Jezus deed dat ook, Hij ging de berg op om te bidden. Het is een moment om je even af te zonderen van alle geluiden om je heen en even de stilte op te zoeken. Ik doe dat overigens al veel langer. Zeker als ik op een kruispunt in mijn leven sta en een belangrijk besluit moet nemen. Dan zoek ik de stilte en God om wijsheid te krijgen. Dat is mijn grootste gebed: ‘Heer, geef mij wijsheid.’”

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gods zegen en wijsheid toegebeden Maarten!