cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ruan Crew
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 september 2022 door Redactie

Terugblik op 'feestelijke' uitvaart koningin Elizabeth: "Alsof de deuren van de hemel al geopend werden"

Gisteren nam de wereld voor het laatst afscheid van de Britse koningin Elizabeth II. In de tot de nok toe gevulde Westminster Abbey, waarbij hoogwaardigheidsbekleders uit vele landen aanwezig waren, vond de rouwdienst van de vorstin plaats. Deze dienst en de liturgie werd door de koningin zelf samengesteld en liet daarmee ook iets van haar eigen geloof in de dienst terugkomen.

Ruan Crew, van de Anglicaanse kerk Nederland, theoloog en musicus Hanna Rijken en koningshuiskenner Simone Lamain blikken in het NPO-radioprogramma ‘Dit is de Dag’ terug op de uitvaartplechtigheid. Nadat presentatrice Margje Fikse haar drie gasten geïntroduceerd heeft, richt ze zich tot Ruan Crew en vraagt ze hem waarom er na de dienst in de Westminster Abbey een tweede dienst plaatsvond in de St. George's Chapel.

“In de 'Church of England' is het normaal dat de algemene dienst in de kerk plaatsvindt en dan heb je daarna, wat wij dan noemen, ‘The Committal’, dat is het moment dat de kist in de grond gaat", zegt Crew vervolgens. 

Voorafgaand aan de uitzending werden de drie gasten verzocht een bijzonder moment te kiezen uit de dienst die plaatsvond in het Westminster Abbey. Bijzonder genoeg kozen de drie gasten allemaal het moment uit waarbij het lied 'Love Divine' gezongen werd.

Hanna Rijken vertelt waarom dit lied haar zo ontroerde. “Wat ik ontzettend mooi vond aan die laatste hymne, Love Divine, is de vreugdevolle vooruitblik die klinkt. Het is aan het einde van de viering maar het is alsof de poorten wijd openstaan.” Dan noemt Rijken een stukje tekst uit het lied dat haar raakte. “Till we cast our crowns before Thee”, zegt Rijken.

“Zij legt hier haar kroon af, die zagen we ook echt op de kist liggen. Maar wij worden hier allemaal achter haar geplaatst als het gaat om dat beeld dat wij ook onze kronen afleggen voor de troon van God.” Ook de zin ‘Lost in wonder, love and praise’ (verloren in verwondering, liefde en lof) raakte Rijken: “Ik denk dat dat de hele viering symboliseerde.”

Volgens Rijken en Fikse had de uitvaartplechtigheid van de koningin iets ‘feestelijks’, mede door de aanwezigheid van de trompetten die gedurende de dienst te horen waren. Simone Lamain sluit hierop aan. “Bij dat lied lijkt het net inderdaad alsof de deuren van de hemel al opengaan en we even een klein blikje daarin kunnen werpen. Ik vond dat een heel moment ook, een van de vele momenten die er waren."

"Je keek ook inderdaad een beetje in de ziel van de koningin, omdat zij al jarenlang betrokken is geweest bij haar eigen uitvaart. En dus wat er gezegd is: de Bijbelgedeelten en de gezongen liederen, dat is ook echt haar eigen keuze geweest", vult Lamain aan.

Vervolgens wordt er aan Crew gevraagd hoe hij de dienst beleefd heeft. "Ik vond het heel mooi. Het was wel wat 'anders', maar de orde van de dienst was precies hetzelfde als die van een Anglicaanse begrafenisdienst. Het heeft dezelfde elementen maar wel met veel toevoegingen."

"Wat er voor mij ook bovenuit sprong was Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury. In zijn preek refereerde hij ook aan het geloof van de koningin. En hij citeerde ook Vera Lynn (Engelse zangeres die juni 2020 overleed) die het lied ‘We will meet again’ zong. Hij zei: ‘de koningin gaat nu naar de hemel, but we will meet again’ (we zullen elkaar weer ontmoeten) Dat vond ik heel mooi", zegt Crew.

Benieuwd naar de hele uitzending? Deze is hier volledig terug te luisteren.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ook op NPO1 werd nu gelukkig vrijuit gesproken over het geloof van Elizabeth, Gods dienares.

Wat een zegen, dat zij zelf alles zo bijzonder goed en mooi had vastgelegd!

Laat ieder die Jezus liefheeft en in God als Vader en Schepper gelooft, óók zo'n heerlijke en getuigenisvolle liturgie klaarleggen!