cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
koningin maxima
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 september 2022 door Redactie

Koningin Maxima na gesprek met gouverneur Texas over abortus: "Wij staan achter keuzevrijheid voor vrouwen"

Koningin Maxima heeft afgelopen week met een Nederlandse delegatie in de Verenigde Staten een gesprek gevoerd met de gouverneur van Texas over abortus. Ze stelde na afloop van het gesprek tegenover de aanwezige pers achter de keuzevrijheid van vrouwen te staan.

Normaal gesproken is het koningshuis erg terughoudend met het geven van een mening over maatschappelijke en politieke kwesties. Wat abortus betreft maakte Koningin Maxima dus een uitzondering. De Nederlandse delegatie benadrukte in het gesprek met gouverneur Gregg Abbott van de staat Texas het belang van keuzevrijheid voor vrouwen en het recht op veilige abortus, zo twitterde minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel. De Koningin stond na afloop van het gesprek de pers te woord. "Daar staan wij volledig achter", stelde ze over de keuzevrijheid van vrouwen. 

Stichting Schreeuw om Leven plaatst kritische kanttekeningen bij de uitspraken van Maxima: "In de staat Texas is abortus sinds vorig jaar dankzij restrictievere wetgeving vanaf zes weken zwangerschap verboden. Het is ongepast dat de koningin vervolgens op het aambeeld van de vrouwenrechten gaat slaan", stelt directeur Arthur Alderliesten. "Heeft zij erkend dat de waarde van het ongeboren er ook toe doet? Nederland kent immers wetgeving waarin het zowel gaat over de waarde van de autonomie van de vrouw als de waarde van het ongeboren leven. Als koningin Maxima het alleen heeft over de keuzevrijheid van de vrouw heeft ze een eenzijdig verhaal en vertegenwoordigt ze niet een deel van haar achterban. Én spreekt ze niet in de geest van de Nederlandse wetgeving. Van een staatshoofd mag je verwachten dat ze er alles aan doet om te bevorderen dat overheden functioneren als beschermend schild voor kwetsbaren. Dat geldt ook, of misschien wel: juist, het ongeboren leven. Dat heeft ze, zo blijkt uit de berichtgevingen, echter niet gedaan en dat stelt diep teleur."

In Texas werd vorig jaar een strengere abortuswetgeving ingevoerd. Daarbij wordt er uitgegaan van een zogeheten ‘hartslagwet’. Zodra er bij een ongeboren kindje sprake is van een waarneembare hartslag, mag er geen abortus meer plaatsvinden. Over het algemeen is de hartslag van een ongeboren kindje waarneembaar vanaf ongeveer de zevende week van de zwangerschap. De nieuwe wetgeving houdt ook in dat mensen die helpen bij een illegale abortus strafbaar zijn. Dat geldt voor medisch personeel, maar ook voor naasten die bijvoorbeeld financieel bijspringen of de vrouw die abortus laat plegen naar de kliniek rijden.

Abbott liet vorig jaar na het ondertekenen van de wet zijn blijdschap merken: “Onze Schepper zegende ons met het recht op leven maar toch worden er elk jaar miljoenen kinderen vermoord door abortus. In Texas maken we er werk van om die kinderen te redden.” Eerder dit jaar bleek al dat sinds het invoeren van de nieuwe wet het aantal abortussen in Texas drastisch is gedaald.

Schreeuw om Leven heeft in een brief aangeboden onze koningin bij te praten 'over hoe een – in het algemeen bijzonder koningsgezind - deel van Nederland kijkt naar abortus en dringt er op aan dat ook het koningshuis zal opkomen voor het ongeboren leven'.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
De opstelling van ons koningshuis betreffende de lhbti discussie en nu ook het punt van abortus, kan ik echt niet plaatsen. Principieel al niet. En wat te denken van het koningsgezinde deel van het Nederlandse volk? Zijn die voorstander van een Gay Pride? Of van een ruime abortus wetgeving? Lijkt me niet. Ik ben zeer teleurgesteld over hoe ons koningshuis zich recentelijk hierin opstelt.