cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
opgravingen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 augustus 2022 door Redactie

Archeologen ontdekken bijzondere inscriptie over apostel Petrus in basiliek 'Bijbelse stad Bethsaïda'

Archeologen hebben in de overblijfselen van basiliek een inscriptie ontdekt die op de apostel Petrus wijst. Onderzoekers denken dat het overblijfselen betreft van de Bijbelse stad Bethsaïda en vermoeden dat de kerk ooit boven een woonruime van de discipelen van Jezus werd gebouwd.

Volgens Christian Post maakten de archeologen vorige week bekend dat ze tijdens opgravingen bij de basiliek een oud mozaïek hebben blootgelegd waarop een grote Griekse inscriptie is te zien over de discipelen Petrus en Andreas. De basiliek werd enkele jaren geleden al ontdekt en staat bekend onder de naam 'church of the Apostles'. De archeologen stellen dat de inscriptie kan wijzen op de locatie van de Bijbelse stad Bethsaïda waar volgens hen het huis van deze twee apostelen gestaan zou hebben. Ook is men ervan overtuigd dat de kerk waar de inscriptie is ontdekt is gebouwd boven een woonruimte die van de apostelen was.

De ontdekking werd gedaan door archeologen van het Kinneret College in Israël in samenwerking met het Nyack College in New York. De professoren Mordechai Aviam en Steven Notley leiden het project. De inscriptie is vertaald door professor Leah Di Segni van de Hebreeuwse universiteit en professor Yaakov Ashkenazi van het Kinneret College.

Notley meldt in een verklaring dat de inscriptie verwijst naar een schenker, Constantijn genaamd. Hij wordt een dienaar van Christus genoemd. Ook bevat de inscriptie een verzoek om voorbede door Petrus als ‘opperhoofd en bevelhebber van de apostelen’. Notley: “Die titel werd door Byzantijnse christelijke schrijvers structureel gebruikt om te verwijzen naar de man die wij kennen als de apostel Petrus. De inscriptie is voor ons een sterke aanwijzing dat Petrus in ieder geval een speciale band had met de basiliek. Waarschijnlijk was deze zelfs aan hem opgedragen."

De professor stelt verder dat de Byzantijnse traditie duidelijk maakt dat het huis van Petrus in Bethsaïda was en niet in Kapernaüm zoals vandaag de dag veelvuldig wordt gedacht: “Het is wat ons betreft dan ook waarschijnlijk dat de basiliek een eerbetoon aan zijn huis is.”

Tijdens de opgravingen zijn meerdere ontdekkingen gedaan die waarschijnlijk stammen uit de eerste eeuw. Men is ervan overtuigd dat hier het Bijbelse Bethsaïda heeft gelegen. Er zijn ook Romeinse opgravingen gedaan die volgens de archeologen de lezing van geschiedschrijver Flavius Josephus kunnen bevestigen. Hij stelde dat Bethsaïda later is veranderd in een stad genaamd Julias. Deze stad zou tot de derde eeuw hebben bestaan.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
De naam Constantijn met de toevoeging "dienaar van Christus" lijkt mij te duiden op de eerst christelijke keizer..... Als Petrus in Rome is gekruisigd en de bisschop van Rome diens opvolger heet te zijn.... moet de kerk dateren van de 4e eeuw.