cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
aanslag kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 augustus 2022 door Redactie

Islamitische verdachten aangehouden voor bloedbad in Nigeriaanse kerk op Pinksterzondag

Er wordt steeds meer duidelijk over de terreuraanslag die op Pinksterzondag in het Nigeriaanse Owo werd gepleegd op een katholieke kerk. Daarbij kwamen tientallen christenen om het leven. Nigeriaanse autoriteiten hebben volgens Fides bekendgemaakt dat de Islamitische Staat in West-Afrika Provincie (ISWAP) verantwoordelijk is voor de dodelijke aanslag. Er zijn meerdere verdachten gearresteerd.

Lang was onduidelijk wie er precies achter het bloedbad zaten, al werd er door betrokkenen al snel gewezen op moslimextremisten. Zij vielen aan het einde van een katholieke mis tijdens Pinksterzondag de St. Francis Xavier Kerk in Owo binnen. Dat is een plaats in het zuidwesten van Nigeria. Daarbij werden kerkgangers onder vuur genomen en werden er explosieven de kerk in gegooid. In twintig minuten tijd richtten de moslimterroristen een bloedbad aan waarbij 40 christenen om het leven kwamen en nog eens 80 kerkgangers gewond raakten.

Afgelopen week werden er in totaal zes verdachten gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag. Het Nigeriaanse leger maakte op 9 augustus bekend vier personen te hebben gearresteerd en nog dezelfde dag werden er opnieuw twee verdachten opgepakt. Volgens lokale bronnen zijn de verdachten betrokken bij de Islamitische Staat in West-Afrika Provincie (ISWAP), een islamitische terreurgroep die het afgelopen jaar meerdere aanslagen opeiste.

ISWAP eiste de aanslag op de Nigeriaanse kerk niet op, maar de autoriteiten twijfelen er niet aan dat de groep verantwoordelijk is voor het bloedbad waarbij tientallen christenen werden afgeslacht.

Nigeria
In Nigeria werden het afgelopen jaar de meeste christenen wereldwijd gedood, maar liefst 4650, ten opzichte van 3530 het jaar ervoor. Ook werden ongeveer 2500 christenen ontvoerd, in 2020 waren dit er 'slechts' 990. Het land steeg dan ook op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors van plek 9 naar 7 in 2022. Volgens de organisatie is christenvervolging in het land al jaren bruut en gewelddadig. Nigeriaanse christenen worden niet alleen vervolgd door de militante Fulani-herders, maar ook door radicaal-islamitische groeperingen zoals ISWAP en Boko Haram. De regering doet vaak weinig tot niets om de christenen te helpen.

‘Vooral in Noord-Nigeria hebben christenen het zwaar’, aldus Open Doors. ‘Ze leven onder de streng-islamitische shariawetgeving en worden dagelijks onderdrukt en gediscrimineerd. Ook zijn ze vaak doelwit van radicaalislamitische groeperingen. Christelijke jongens en mannen worden ontvoerd of vermoord. De vrouwen en kinderen die achterblijven, vormen een gemakkelijke prooi voor meer geweld. Vrouwen worden in veel gevallen ontvoerd of verkracht. De daders kunnen meestal ongestraft hun gang gaan.’

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
God dank dat de daders nu eindelijk worden opgespoord en aangepakt. Dank God ook dat dit in het nieuws komt, Het is verschrikkelijk beestachtig geweld.