cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juli 2022 door Redactie

10.000 Nigeriaanse christenen bezorgd over mogelijke moslimregering en gaan de straat op

In Abuja, Nigeria, zijn op 15 juli duizenden Nigeriaanse christenen de straat opgegaan. Ze spreken zich in de hoofdstad uit tegen het voornemen van de grootste Nigeriaanse partij om alleen moslims kandidaat te stellen voor zowel de president als vice-president, meldt de Christian Post.

De termijn van de huidige president, Muhammadu Buhari, een moslim van de stam Fulani, loopt af. Sinds 1999 is het gebruik in de democratische verkiezingen dat elke partij voor de president en vice-president zowel een moslim als een christen beschikbaar stelt, om zo de duidelijke verdeling in het land tussen de twee religies te weerspiegelen. De huidige vice-president is dan ook een christen: Yemi Osinbajo. De grootste partij, All Progressives Congress (APC), heeft echter aangekondigd om voor de twee belangrijke posten alleen moslims kandidaat te stellen.

Waar in het noorden van Nigeria vooral moslims wonen, zijn dat in het zuiden met name christenen. En die verdeling moet ook in de politieke verhoudingen duidelijk worden, anders zou een grote groep burgers achtergesteld worden. Daarom zijn meer dan tienduizend christenen de straat opgegaan (niet op de foto) om hun zorgen te uiten.

Moses Adams, de leider van een grote christelijke gemeenschap in Noord-Nigeria, zegt dat het gebrek aan een christelijke kandidaat voor het vice-presidentschap "onacceptabel is en een recept voor het creëren van afstand tussen moslims en christenen in het land". Het voornemen zou volgens hem dan ook onrespectvol zijn voor de christenen in Nigeria.

Ook andere christelijke kerken en organisaties als de Christian Association of Nigeria (CAN) zeggen verontrust te zijn over de huidige gang van zaken. Kayode Fayemi, juist een voorstander van de grootste politieke partij in het land, zegt dat het CAN beter haar mening over de politiek bij de APC kan geven, dan te protesteren. "Het christelijke leiderschap zou deze huidige uitdaging als een mogelijkheid moeten zien om eisen te stellen aan alle politieke kandidaten, zodat de minimumeisen duidelijk worden die voor christenen acceptabel zijn", zei Fayemi tegen de Premium Times Nigeria.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vergeet niet, dat Nigeria steeds 50% christelijk en 50% islamitisch is geweest! Net als Nederland nu. En dat er de laatste jaren DUIZENDEN christenen bruut zijn vermoord. Hele dorpen werden verwoest door onverhoedse aanvallen. Ook veel jonge studenten zijn gedood en honderden van hen meegenomen om als seksslaven te worden gebruikt.

Het is heel erg dat bij ons de media daaraan bijna geen aandacht besteden. Goed dat cvandaag dat wel doet. En laten wij elke dag bidden voor onze broers en zussen daar!