cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Nigeria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juli 2022 door Patrick Goede

'36 christenen door islamitische terroristen ontvoerd in Nigeria'

Islamitische extremisten hebben op maandagavond 25 juli vermoedelijk 36 mensen ontvoerd uit een overwegend christelijk dorp buiten de stad Kaduna, in het noorden van Nigeria. De 'huis-aan-huisontvoeringen' zoals Morning Star News ze noemt, komen bovenop de ontvoering van 16 mensen uit een nabijgelegen gebied in de staat Chikun County in Kaduna op 28 juni.

Buurtbewoner Narin Barde vertelde Morning Star News per sms dat moslimterroristen maandag het Keke B Community-gebied van Millennium City, Chikun County, aanvielen, willekeurig schoten afvuurden en 36 christenen gevangennamen. "De moslimterroristen vielen de gemeenschap rond ongeveer 21.00 uur aan, schoten op de mensen, braken in in hun huizen en namen de slachtoffers met geweld mee naar een onbekende plaats."

Politie
Op 28 juni vielen, naar alle waarschijnlijkheid islamitische terroristen, het overwegend christelijke dorp Sabon Gero aan. Daarbij zouden 16 mensen zijn ontvoerd, zeggen buurtbewoners. In de staat Sokoto in het noordwesten van Nigeria meldden rooms-katholieke leiders dat één van hun parochianen, Tony Udemezue, afgelopen maandag om 2 uur 's nachts vanuit zijn huis in Tambuwal, onder schot werd gehouden en mee werd genomen.

Toer Chris Omotosho, directeur communicatie voor het katholieke bisdom Sokoto, zei in een persverklaring dat Udemezue de politie had gebeld voordat hij onder schot werd gehouden en werd weggevoerd, maar dat hij geen hulp had gekregen van de politie.

"Er kwam geen actie van de politie op het verontruste telefoontje van Udemezue rond 2 uur 's nachts", zei Omotosho. “Dit ondanks verschillende belletjes die hij met de politie pleegde voordat hij werd ontvoerd. Laten we hem en zijn familie alstublieft meenemen in onze gebeden.”

Moord
De ontvoeringen volgen ook nog eens op de ontvoering en dood van dominee John Mark Cheitnum van het katholieke bisdom Kafanchan, in de staat Kaduna. Cvandaag berichtte daar vorige week nog over. Hij werd op 15 juli ontvoerd uit de parochiekerk van Christus de Koning, een rooms-katholieke Kerk in Yalding Garu. Korte tijd later werd hij vermoord. Zijn lichaam werd op 19 juli gevonden.

De voorzitter van de Southern Kaduna Christian Leaders Association (SKCLA), dominee Emmanuel Nuhu Kure, veroordeelde de golf van aanvallen in een verklaring op 20 juli. "Het toenemende aantal priesters dat wordt ontvoerd en in sommige gevallen ook wordt vermoord door hun ontvoerders, zelfs nadat ze losgeld hebben ontvangen, is zorgwekkend", zei Kure. “We bidden God om deze moordenaars te ontmaskeren en alle christenen te redden uit de greep van hun ontvoerders.”

In Nigeria werden vorig jaar wereldwijd de meeste christen vermoord, maar liefst 4.650, een stijging van 3.530 ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens het desbetreffende rapport van Open Doors was het aantal ontvoerde christenen met meer dan 2500 ook het hoogst in Nigeria. Vorig jaar werden er 990 christenen ontvoerd in het Afrikaanse land.

Nigeria is ook nog eens het tweede land (achter China) als het gaat om het aantal aangevallen kerken volgens het rapport. Op de Ranglijst Christenvervolging 2022 van Open Doors steeg Nigeria naar de zevende plaats, de hoogste ranking ooit.

Christenvervolging in Nigeria werd onlangs uitgebreid besproken in de Cvandaag podcast met Richard Groenenboom:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
“We bidden God om deze moordenaars te ontmaskeren

en

alle christenen te redden uit de greep van hun ontvoerders.”

Moet een Christen zich laten afslachten?