cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vrouw met rok
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 juli 2022 door Jeffrey Schipper

Scriba HHK Putten: "In onze gemeente gelden geen ‘harde’ kledingvoorschriften"

'Ik zou graag de kerkdienst van de hersteld hervormde gemeente in Putten bijwonen. Nu ben ik zelf gewend om de diensten van de PKN te bezoeken alwaar geen kledingvoorschriften zijn. Nu vraag ik mij af waar ik qua kleding rekening mee moet houden voor zondag (rok? zwart?). En is een hoedje gewenst', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. De scriba van de hhg in Putten geeft antwoord.

Scriba J. van Beek antwoordt: 'Allereerst heet ik u voor a.s. zondag graag welkom om de twee kerkdiensten (9.30 uur en 16.30 uur) in onze gemeente bij te wonen. Waar is het beter te zijn dan om in Gods huis waar Hij ons wil ontmoeten onder de bediening van Zijn Woord. Het is immers de bediening van de verzoening waar het bloed van Christus drupt voor verloren zondaren en waar de Geest ons door het geloof zicht geeft op Hem en doet leven uit Hem. Met welk een zondaarsliefde maakt de Heere Zich aan ons bekend!'

Hij begint zijn beantwoording bewust op deze geestelijke manier. De scriba onderkent dat kledingvoorschriften 'gemakkelijk in de wettische sfeer worden getrokken'. Van Beek voegt toe dat man en vrouw verschillend zijn geschapen en dat dit in de kleding tot uiting komt: 'De vrouwen en meisjes dragen een rok of jurk en naar 1 Korinthe 11 achten wij het bijbels dat een vrouw of meisje in de kerkdienst een hoed draagt.'

'Dit betekent niet dat dit in onze gemeente ‘harde’ kledingvoorschriften zijn, ook niet als het gaat om de kleur van de kleding. In de praktijk dragen verreweg de meeste vrouwen en meisjes een hoed, een aantal niet. In het pastoraat mag daar met liefde op gewezen worden. En wanneer een gast onze diensten wil bijwonen, die hier niet mee bekend is, wordt hij of zij niet geweigerd, maar hartelijk welkom geheten. Want de Heere heeft een woord voor ons en dat willen wij niemand onthouden', aldus de scriba.

In onderstaande video vertelt ds. C. P. de Boer waarom veel reformatorische dames bewust geen broek dragen:

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Het gaat in behoudende kerken bijna altijd over de kleding van de vrouw.

Rokken en hoeden.

Ik heb mij vaak afgevraagd waarom er altijd van die dure Hoeden gedragen worden; waarom dragen vrouwen niet gewoon een eenvoudige hoofddoek?En...waarom dragen mannen geen baard?

Waarom scheren bijna alle mannen hun baard af?

De Heere God heeft mannen toch niet voor niets baardgroei gegeven?

Hierin zie je toch ook dat er verschil is tussen mannen en vrouwen.

Hoeveel voorgangers hebben een baard?

Of wordt alles uit traditie gedaan...