Moeilijke Bijbelteksten: Waarom werd Israƫl aan Davids dynastie ontnomen?

God 17 augustus 2022 Marco van Putten
Marco van Putten

In de serie Moeilijke Bijbelteksten behandelt Bijbelleraar Marco van Putten in korte artikelen onderwerpen uit de Bijbel die moeilijk worden gevonden. Dit artikel gaat over de achtergrond van het beƫindigen van het Davidische koningschap over heel Israƫl.

Israƫls koningschap en de Davidische dynastie die erdoor gevestigd werd bracht schijnbaar eenheid onder de stammen en nationale identiteit. Maar wie nauwkeurig de Bijbel bestudeerd zal zien dat er spanning bestond onder Israƫls stammen. Die bestond er al van oorsprong, maar het koningschap wist dat niet op te lossen en verergerde het ook.

Rivaliteit van Jakobs zonen
Jakob werd gezegend met een groot aantal mannelijke afstammelingen. De meeste kwamen voort uit zijn eerste vrouw Lea. Toch hield Jakob meer van zijn tweede vrouw Rachel (Gn 29:30). Dat had ongunstige gevolgen voor de gezinsverhoudingen.

Jakob schonk openlijk aan Jozef een erepositie in zijn gezin. Dat maakte zijn broers zeer afgunstig zodat ze hem gingen haten.

Het werd verergert, omdat Jakob ook meer hield van Rachels zonen dan van zijn andere zonen (33:2). Dit was vooral een probleem voor Lea’s zoon Ruben, Jakobs eerstgeborene. Maar Ruben maakte zijn positie waardeloos door ernstig tegen zijn vader te zondigen (35:22). Eerder hadden zijn broers Simeon en Levi door hun optreden tegen de Sichemieten zich in Jakobs ogen onwijs gedragen.

Jakob schonk openlijk aan Jozef een erepositie in zijn gezin (37:3). Dat maakte zijn broers zeer afgunstig zodat ze hem gingen haten (vers 4). Dit werd nog erger toen God Jozef profetische inzichten gaf (vers 8, 11). Sommige broers wilde hem daarom doodslaan (vers 18). Toen Jakob werd verteld dat Jozef waarschijnlijk dood was, ging zijn voorliefde uit naar Benjamin, Rachels tweede zoon (42:4; 44:20).

Jozefs hernieuwde voorkeurspositie
Toen Jozef zich weer aan zijn broers vertoonde was dat in Egypte als hoge beambte van de farao. Ze raakte daardoor in grote angst voor zijn wraak, maar Jozef was echter heel blij dat hij zijn familie weer kon verenigen en redden voor de heersende hongersnood.

Toen Jakob adopteerde toen Jozefs zonen ter vervanging van Jozef die immers eigendom van farao was geworden. Jakob had daardoor uiteindelijk 13 zonen. Jakob sprak bij de adoptie profetisch de voorkeur uit voor Efraïm, ondanks dat die niet de eerstgeborene was (48:20). Ook sprak hij over Jozef (d.i. Efraïm) de patriarchale zegen uit (49:22-26). Het is dan ook passend dat het Jozua, een nakomeling van Efraïm (Nm 13:8), was die de leiding had over Israëls inname van het beloofde Land.

Israƫls scepticisme
Naast de oorspronkelijke voorkeurspositie van Efraïm onder Jakobs zonen, lijken de Israëlieten een afkeer te hebben van een centralistisch bestuur. Die afkeer is niet zo vreemd. Niet alleen was er de slechte ervaring met Egyptes hiërarchische landsbestuur, maar Israël was in het beloofde land sterk toegenomen. Een groot volk heeft logischerwijs weinig overkoepelende binding.

Niet alleen was er de slechte ervaring met Egyptes hiƫrarchische landsbestuur, maar Israƫl was in het beloofde land sterk toegenomen. Een groot volk heeft logischerwijs weinig overkoepelende binding.

De Israƫlitische godsdienst leert ook dat Israƫl God als Koning had. Velen zagen ook niet waarom er naast het leiderschap van de (Hoge-)priesters en de oudsten nog een koning moest worden aangesteld.

De behoefte van het aanstellen van een centrale leider kwam dan ook vanuit de oudsten en niet zozeer vanuit de IsraĆ«lieten (1 S 8:4-5). IsraĆ«ls koningschap vestigde zich dus van bovenaf. Het is dan ook niet vreemd dat er scepticisme was over zo’n koning (10:27). Maar omdat God het koningschap bevestigde was het scepticisme ook kritiek op Hem. Er waren IsraĆ«lieten die vergaten dat God hen gevormd had.

Vandaar dat na de dood van Saul er buiten God om een van diens zonen tot opvolger werd gekroond (2 S 2:8-10), terwijl God eerder David had gekozen. David begon dus aanvankelijk alleen over de stam Judah te regeren.

Davids koningschap
Enige tijd later komt het tot een langdurige oorlog tussen de twee Israƫlitische koningen. Maar geleidelijk nam Davids invloed toe. Zo zelfs dat de oudsten van al Israƫls stammen wilde dat David koning zou worden (3:17). Na twee jaar regeren werd de koning van Israƫl vermoord door zijn dienaren (2:10; 4:7). Toen werd David koning over alle stammen.

Waarschijnlijk zag David in dat Hebron, hoewel de heilige aartsvaderstad, als residentie onvoldoende alle stammen kon vertegenwoordigen. Hebron ligt immers diep in het Judese stamgebied. Hij zal een meer noordelijk gelegen stad gezocht hebben. De keuze voor een eigen stad bij Jebus (de stad van David), het latere Jeruzalem, is in meerdere zin een gunstige keuze.

Liggend in het stamgebied van Benjamin was er een verband met Saul. Ook was het een KanaƤnitische stad tot in de dagen van David, dus ā€˜neutraal’ voor wat betreft IsraĆ«ls bezitsverdeling. Vervolgens haalde David ook de ark van het verbond naar die plaats, zodat het een belangrijke rol kreeg in IsraĆ«ls eredienst.

God liet Salomo weten dat het Davidische huis zou ondergaan (1 K 11:11) en de tempel verwoest (9:8).

Ernstige problemen binnen de Davids familie leidde ertoe dat een van zijn zonen, Absjalom, tegen hem rebelleerde en zich tot koning uitriep. David vluchtte voor hem weg en dat zorgde opnieuw voor verdeeldheid onder de stammen en over het koningschap.

Ook toen werd opnieuw een tegenkoning aangesteld. Deze tegenkoning was opnieuw een Benjaminiet genaamd Seba (20:1-2). Maar de Judeeƫrs bleven trouw aan David die de meervoudige rebellie wist te onderdrukken. Toch toont het de eigenzinnige sfeer onder de stammen.

Salomo’s koningschap
Het is een feit dat Salomo de grootste koning ooit was (2 Kr 9:22). Hij ontving van God wijsheid en Hij bestendigde zijn koninkrijk 40 jaar (1 K 11:42; 2 Kr 1:1). Dezelfde regeertijd als die van zijn vader. Heel Israƫl was hem gehoorzaam (1 Kr 29:23).

Maar de grote wijsheid die God hem schonk kon hem niet verlossen van de macht van de zonde. Juist door zijn grootheid maakte zijn afval van God zo ernstig. Toch bewees God hem genade, omwille van Davids vroomheid.

Maar God liet Salomo weten dat het Davidische huis zou ondergaan (1 K 11:11) en de tempel verwoest (9:8). Door Salomo’s zonden vielen de buurvolken IsraĆ«l aan en kregen ze de overhand. Maar dat niet alleen. Ook Salomo kreeg te maken met opstand onder de IsraĆ«lieten, net als zijn vader David.

Davids huis vernederd
God scheurde Israëls koninkrijk van Davids huis af, net zoals Saul was overkomen (1 S 15:28). De man die Hij koos om koning te worden over bijna geheel Israël was de Efraïmiet Jerobeam (1 K 11:31, 37-39). Hij was eerder door Salomo in dienst genomen (vers 28), net zoals Saul had gedaan met David. God hield echter wel een afstammeling van David aan als koning over Jeruzalem en diens omringende stamgebied van Benjamin (vers 36).

Salomo had nog geprobeerd Jerobeam te doden, net zoals Saul deed met zijn vader David. Jerobeam vluchtte daarom, net als David. Salomo’s zoon, Rechabeam, bleek onbekwaam voor het koningschap. God had het zo beschikt dat de Davidische dynastie werd vernederd door het koningschap over IsraĆ«l ervan te ontnemen (11:39; 12:15-16). Juda bleef echter trouw aan Davids huis. Zo eindigde het Davidische koningshuis tot op deze dag (vers 19).

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Israƫlcentrum
Interview

CvI-woordvoerders: "Wij zijn niet blind voor Israƫls fouten"

Bekladdingen, protestacties en het verstoren van Bijbellezingen. Rondom activiteiten van Christenen voor Israƫl is het steeds minder pais en vree. Sara van Oordt (links op de foto) en Alexander Blom (rechts op de foto) blikken namens de christelijke

Johan Schep
Video

Johan Schep vertelt hoe Jozef zich huilend aan zijn broers bekendmaakte

In de serie 'Jozef' van Growing Faith Nederland behandelt evangelist en Bijbelleraar Johan Schep het levensverhaal van Jozef. Zijn broers verkochten Jozef op jonge leeftijd als slaaf. Uiteindelijk zou Jozef terechtkomen in Egypte, waar hij zou dienen

Bert-Jan Ruissen
Persbericht

SGP stelt vragen over gebruik menselijke embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek

EuroparlementariĆ«r Bert-Jan Ruissen (SGP) is zeer bezorgd over het gebruik van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek en heeft daarom opnieuw vragen gesteld aan de Europese Commissie. Ruissen: ā€œEen embryo is geen wegwerpartikel, maar waardevol begi

Jan Pool
Column

Tot mijn dood krijg ik chemotherapie (maar ik tel mijn zegeningen)

Afgelopen maandag had ik een gesprek met mijn behandelend arts. De laatste keer dat ik haar sprak, was voor de start van het behandeltraject, na alle onderzoeken. De afgelopen twee maanden verliep het contact via een verpleegkundige die mij begeleidt

Ezechiƫl-papyrus
Nieuws

Unieke Bijbelpapyrus uit de derde eeuw te zien in Spaanse nationale bibliotheek

In de Nationale Bibliotheek van Spanje is sinds kort een uniek Bijbels document te bewonderen: de zogenoemde EzechiĆ«l-papyrus. Deze waardevolle papyrus is het oudste document dat de bibliotheek in bezit heeft. De papyrus stamt waarschijnlijk uit de 3

Claude
Nieuws

Nederlandse Songfestival-zanger vindt inspiratie in christelijke muziek

Claude Kiambe, de 21-jarige zanger die Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival 2025 met het nummer C’est la Vie, vertelde eerder openhartig over zijn christelijke geloof. Hij groeide op in een protestants gezin en beschouwt zijn gelo

Turkije vlag
Positief nieuws

Steeds meer kijkers voor eerste en enige christelijke tv-zender Turkije

In Turkije is het niet vanzelfsprekend om je geloof in Christus openlijk te belijden. Toch merkt de christelijke zender SAT-7 TÜRK op dat steeds meer mensen hun uitzendingen bekijken, erop reageren en zelfs contact opnemen. Ondanks maatschappelijke d

Davidson County Schools
Nieuws

Ophef in Amerikaanse staat om optreden christelijke boyband op openbare school

In de Amerikaanse staat North Carolina is ophef ontstaan over een optreden van de christelijke muziekformatie 3 Heath Brothers op een openbare basisschool. Volgens critici was het optreden te religieus en daarmee in strijd met de scheiding van kerk e

Meerartikelen

Staat Israƫl
Nieuws

Nieuw boek daagt christenen uit om zich te herbezinnen over het Israƫl van nu

Israƫls terugkeer en herstel roept op tot herbezinning op Bijbelse profetieƫn. Wat betekent de oprichting van de staat Israƫl in 1948 in het licht van de profetieƫn? Hoe verhoudt het Israƫlisch-Palestijnse conflict zich tot de vervulling van Gods bel

Ds. A. Simons
Video

Ds. Simons vertelt over predikant die weigerde te bidden voor 90-jarige man op sterfbed

"Ik bid niet meer voor u. U heeft uw hele leven erom gebeden, maar u heeft het nog nooit geloofd", aldus ds. A. Simons. In een recente preek deelde de hervormde predikant een waargebeurd verhaal over een 90-jarige man die op zijn sterfbed lag en tot

Wilkin van de Kamp
Video

Kan je iemand vergeven die geen berouw toont? Wilkin van de Kamp geeft antwoord

Stel dat iemand jou in het verleden veel pijn deed en je daar tot op de dag van vandaag onder lijdt. Dan wil je niets liever dan dat diegene zijn of haar excuses aanbiedt, zodat je vergeving kunt schenken. Maar wat nu als die ander geen enkel berouw

Naomi Oosterhof
Podcast

Een goed gesprek over de doop: beluister deze podcast

De doop is in sommige christelijke gemeenschappen een heet hangijzer. De een is voor de kinderdoop, de ander voor de geloofsdoop. 'En eerlijk gezegd vind ik het ook moeilijk', stelt podcastmaker Naomi Oosterhof. 'Er is dus misschien niet een duidelij

Ds. Bram Hofland
Opinie

Trouwen zonder examen of toerusting? Tijd voor een huwelijksbrevet

Weet je hoeveel werk het is om een scooterrijbewijs te krijgen? Je moet eerst je theorie halen en een praktijkexamen afleggen – een hele weg om uiteindelijk op zo’n ding te mogen rondrijden. En dan komt daar ook nog bij: controle op je helm, een verp

Tom Wright
Boekfragment

Vecht vanuit je geloof tegen de afgoden van deze wereld

Het evangelie roept ons op in Jezus Christus te geloven, bij de kerk te horen en aan het koninkrijk te bouwen. Als we dat allemaal doen, volgen we de weg van het kruis en dan bouwen we – onder de ogen van Caesar – dingen die de bouwwerken van totalit

Euthanasie
Nieuws

Schots parlement overweegt hulp bij zelfdoding te legaliseren, christelijke leiders geschokt

Het Schotse parlement heeft ingestemd met de eerste fase van een wetsvoorstel dat hulp bij zelfdoding wil legaliseren. Tegelijk klinkt er luid protest vanuit christelijke kring. Meer dan zestig voorgangers en christelijke leiders uit heel Schotland w

Andries Knevel
Podcast

Andries Knevel: ā€œSGP-kieslijst zonder vrouwen op termijn onhaalbaar"

ā€œHet aantal hoogopgeleide vrouwen in de reformatorische wereld neemt toe. Vanwege al die reformatorische scholen neemt de emancipatie van refovrouwen snel toe. Het succes van het onderwijs haalt hen in. Vroeg of laat worden SGP-vrouwen verkiesbaar ge

Mariska
Video

Mariska verloor haar zoontje: "Ik voelde mij door God verlaten"

Wat begint als een gewone dag, eindigt in een nachtmerrie: Mariska verliest haar zoontje Raphaƫl door een tragisch ongeval. In de periode van rouw worstelt ze met diepe woede, schuld en het gevoel door God verlaten te zijn. Maar te midden van de pijn

pakistan
Nieuws

Christelijke man in Pakistan vrijgesproken van godslastering

De Pakistaanse christen Chand Shamaun is zaterdag 10 mei vrijgesproken van blasfemie en terrorisme. De rechter oordeelde dat de aanklager er niet in was geslaagd om bewijs aan te leveren. De beschuldigingen bleken ongegrond. Shamaun, vader van twee j

Jim Bakker
Nieuws

Televisiepredikant vraagt achterban om geld om bediening Ʃn huis niet kwijt te raken

Televisiepredikant Jim Bakker riep onlangs zijn achterban op om geld te geven om zijn bediening te redden. ā€œWe staan aan het einde", zei de 85-jarige Bakker in een televisie-uitzending op 6 mei. Als er niet snel een miljoen Amerikaanse dollar (ongeve

Ds. V.S. van der Meer
Video

Wie horen er thuis aan het avondmaal? HHK-predikant geeft antwoord

Tijdens het avondmaal gedenken christenen met brood en wijn het lijden en sterven van Jezus. Voor veel christenen is het avondmaal dan ook een grote troost. Maar er zijn ook gelovigen die vanwege verschillende redenen een (te) hoge drempel ervaren om