Zwarte rook boven Vaticaan: dit is wat we de komende dagen kunnen verwachten

Woensdagavond kwam er zwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. Dat betekent dat er nog geen nieuwe paus is gekozen. Vandaag wordt het conclaaf hervat en vinden er vier nieuwe stemrondes plaats. Cvandaag zet kort op een rijtje wat we de komende dagen kunnen verwachten.
Rond 21.00 uur lokale tijd zagen duizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein de donkere rook omhoog stijgen. “Ons werk hier is bidden", zei diaken Nicholas Nkoronko uit Tanzania tegen Vatican News. “We bidden met andere katholieken dat de Heilige Geest dit proces zal leiden.”
Het conclaaf is sinds woensdag bijeen na het overlijden van paus Franciscus, die vorige maand op 88-jarige leeftijd overleed. Meer dan 130 kardinalen uit zo’n 70 landen zijn samengekomen in de Sixtijnse Kapel om een nieuwe paus te kiezen. Zij hebben allen een geheimhoudingsbelofte afgelegd en mogen geen contact hebben met de buitenwereld. De eerste stemronde die gisteren plaatsvond, leverde nog geen nieuwe paus op.
Hoe verloopt het conclaaf?
Elke dag - behalve dus op de eerste dag van het conclaaf - worden maximaal vier stemrondes gehouden: twee in de ochtend en twee in de middag. Wanneer er zwarte rook te zien, betekent dat dat er nog geen paus is gekozen. Witte rook, samen met het luiden van de klokken van de Sint-Pietersbasiliek, geeft aan dat er een nieuwe paus is.
De stemmingen gaan door tot een kandidaat tweederde van de stemmen behaald heeft. Als er na drie dagen nog geen paus is gekozen, volgt er een dag van gebed en bezinning. Daarna worden de stemrondes hervat.
Paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI werden in het verleden al op de tweede dag van het conclaaf verkozen, maar soms duurt het veel langer voordat er witte rook te zien is. Het langste conclaaf in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk duurde bijna drie jaar, van 1268 tot 1271, na het overlijden van paus Clemens IV.
Wie zijn de voornaamste kandidaten om Franciscus op te volgen?
Enkele namen die vaak genoemd worden als mogelijke opvolger van paus Franciscus zijn kardinaal Luis Tagle uit de Filipijnen, kardinaal Matteo Zuppi uit Italië, kardinaal Robert Sarah uit Guinee en kardinaal Pietro Parolin, de huidige staatssecretaris van het Vaticaan.
Schoorsteen
De rooksignalen zijn vaste ijkpunten voor wie het proces volgt. Op dagen met vier stemrondes zijn er twee belangrijke momenten om op de schoorsteen te letten: rond 12.00 uur en rond 19.00 uur (lokale tijd). Tot die tijd kijkt en bidt de wereld mee, in afwachting van witte rook en de woorden “Habemus Papam”. In aanloop naar deze voor katholieken bijzondere week stond ds. J. Koppelaar (HHK-predikant) in een preek stil bij de pausverkiezing. Klik hier om te lezen wat hij hierover te zeggen had.
Volg in de livestream hieronder de laatste ontwikkelingen vanuit het Vaticaan:
Praatmee