Moeilijke Bijbelteksten: waarom duurde de Uittocht 40 jaar?

God 29 juni 2021 Marco van Putten
Marco van Putten

In de serie Moeilijke Bijbelteksten behandelt Bijbelleraar Marco van Putten in korte artikelen onderwerpen uit de Bijbel die moeilijk worden gevonden. Dit artikel gaat over de vraag waarom de Israëlieten 40 jaar in de woestijn verbleven na hun vertrek bij de berg Sinaï.

God leidde de Israëlieten van de berg Horeb in de Sinaïwoestijn naar de zuidgrens van het beloofde Land om zo Zijn belofte aan hun aartsvader Abraham waar te maken (Gn 15:18-21). De tocht vereiste 11 dagen lopen (Dt 1:2), maar onderweg sloegen ze op Gods aanwijzing meerdere malen hun kamp op om enige tijd te rusten.

Aangekomen in de plaats Kades (Hebr. Qadesj) gaf Hij opdracht om 12 verspieders het land Kanaän in te zenden. Toen die na 40 dagen terugkeerden en hun verslag gaven lieten de Israëlieten Gods roeping los (Nm 14:2-4, 10). God werd hierdoor zo kwaad dat Hij deze Uittochtsgeneratie geen toegang tot het beloofde Land gaf (vss 29-35). Maar toen de Israëlieten eindelijk weer naar God wilde luisteren, leidde Hij hen zuidwaarts de woestijn in om hen er bijna 40 jaar te laten rondzwerven (vs 33).

Over die lange periode vanaf Israëls vertrek bij Horeb totdat God hen weer toegang tot Kanaän gaf bestaat nogal wat onduidelijkheid. Maar er is ook weinig interesse voor. Toch was dit een belangrijke periode. Alleen al omdat de generatie die het meemaakte de pioniers werden van de nieuwe natie Israël. Wat maakte die periode verder zo belangrijk en hoe verliep die?

Omdat Israël tegen God rebelleerde, zond Hij hen weg van het beloofde land. Israëls kreeg straftijd opgelegd. Een ongepland intermezzo in de Uittocht.

Vertrek van Horeb
God beval de Israëlieten ruim een jaar na de Uittocht uit Egypte om de berg Horeb te verlaten (Nm 10:11). Dat was 35 dagen nadat ze het Pésachfeest (Pasen) voor het eerst gevierd hadden als eredienst in de Tent van samenkomst. God leidde hen in noordoostelijke richting door de wolkkolom. Daarmee werd de draad met de Uittocht weer opgepakt. Het tweede deel ervan was begonnen. Dat ze nog steeds in de Uittocht zaten werd ook tot uitdrukking gebracht in het feit dat hun vertrek viel tijdens het tellen van de Pésachdagen naar het gebod (Lv 23:15). Het vertrek viel niet toevallig in de Paastijd.

Tweede deel Uittocht
De meeste gelovigen onderscheiden geen tweede deel van de Uittocht. Toch had God van tevoren expliciet over twee delen gesproken; 1. verlossen uit Egypte en 2. doen opgaan naar het beloofde Land (Ex 3:8). De meeste aandacht gaat naar het eerste deel (Van Egypte naar de berg Horeb), omdat dat spectaculair is (10 plagen, de doortocht door de Schelfzee en de indrukwekkende Verbondssluiting). In het eerste deel werd de historische basis gelegd voor Pasen en Pinksteren.

Vergeten wordt echter dat deze feesten pas als eredienst werden ingesteld nadat het eerste deel van de Uittocht was afgesloten (Ex 34:18-22). Ze werden pas voor het eerst gevierd in het heiligdom nadat dit was ingewijd (Nm 9:1-5). Pinksteren lijkt zelfs pas veel later in het tweede deel van de Uittocht voor het eerst te zijn gevierd (28:26). Namelijk pas toen de Israëlieten in staat waren eerstelingen van hun oogst aan God aan te bieden.

In het tweede deel van de Uittocht ging Israël eindelijk rechtstreeks op weg naar het beloofde Land. Immers, toen pas waren ze een godsdienstige natie en konden ze Gods eredienst houden en die dienst is de kern van het Verbondsleven. Vanaf toen kon Israëls Verbondstrouw worden getoetst.

Opvallend is dat God de straftijd benutte door nadere Verbondsbepalingen te geven over het wonen in het beloofde Land

Pleisterplaatsen
Mozes kende de Sinaïwoestijn wel, want hij was er vaak geweest met de kudde van zijn schoonvader Jetro (Ex 3:1). Maar blijkbaar kende hij het noorden van de Sinaï minder goed, want hij nodigde zijn zwager uit om hun gids te zijn (Nm 10:31).

God liet het volk bivakkeren op pleisterplaatsen. In de Bijbel worden er drie genoemd: Tav’era (Verteerde; 11:3), Qivrot-Hatta‘awah (Begraafplaatsen van begeerte) en Chatserot (Omsloten ruimten; vss 34-35). Tijdens deze tocht was het volk herhaaldelijk weerspannig en aan het klagen. God bestrafte hen en gaf hen opnieuw (Ex 16:13) vlees van vogels te eten bij het Man waar ze koeken van maakten (Ex 16:35; Nm 11:31). Uiteindelijk bereikte ze hun eindbestemming; Qadesj in de woestijn Paran (13:26).

Opstand in Qadesj
Deze plaats had het eindpunt moeten zijn van Israëls Uittocht van waaruit ze het beloofde Land zouden innemen. Het liep echter anders. Omdat Israël tegen God rebelleerde, zond Hij hen weg van het beloofde land. Israëls kreeg straftijd opgelegd. Een ongepland intermezzo in de Uittocht.

In de wachtstand
Waar verbleven de Israëlieten? In Numeri 33 worden 19 pleisterplaatsen genoemd. De plaatsnamen doen vermoeden dat het oases waren en plaatsen om hun kudden te kunnen laten grazen. Voorbeelden: Ritmah – bremstruik, Rimon Paréts – overvloed van granaatappelen, Livnah – witte populier, Rissah – bevochtigde plaats, Mitqah – Zoete geur (van bomen/planten), Jotvatah – streek van waterbeken en Qadesj-Barnea – wuivend graan. Dus God zorgde voor hen.

Dat God voor hen zorgde blijkt ook daaruit dat ze nog steeds geleid werden door de wolkkolom overdag en de vuurkolom ’s nachts. Hij gaf hun eten en water te drinken. Ze bleven steeds bepaalde perioden op één plaats. Ze kunnen echter maar in een klein gebied hebben rondgetrokken, want ze waren omringd door bewoonde landen. (Zuid)oostelijk Egypte, westelijk Edom en Midjan en noordelijk Kanaän. Ze verbleven dus in de woestijnen Paran (noorden) en Sin (zuiden). Het was gebied dat Mozes heel goed kenden. Het was Midjanitisch voederterrein voor de kudden.

Hun verblijf in de woestijn die 40 jaar had geduurd werd de historische basis worden voor de herdenking ervan tijdens het Loofhuttenfeest.

Opvallend is dat God de straftijd benutte door nadere Verbondsbepalingen te geven over het wonen in het beloofde Land (Nm 15-19). Deze waren zijn niet alleen belangrijk als voorbereiding, maar waren ook een manier om de opgang naar het beloofde Land bij de Israëlieten in herinnering te houden.

Einde oponthoud
Toen alle Israëlieten uit de Uittochtsgeneratie waren gestorven in de woestijn, op de families van Mozes, Aäron, Jozua en Kaleb na, bracht God hen weer naar Qadesj. De plaats waar de straftijd was begonnen. Het tweede deel van de Uittocht kon worden hervat, maar een zuidelijke inval bleek geen optie. Daarom zond Mozes boodschappers naar de koning van Edom om vrije doortocht naar de oostgrens van Kanaän te vragen (20:14). Maar hun Edomitische broeders weigerden niet alleen doortocht, maar reageerden ook agressief.

Daarom gingen de Israëlieten op weg in de richting van de Dode Zee die gelegen is in de zogenoemde Grote Slenk (Aravah). Onderweg stierf Aäron, de hogepriester van de Uittochtsgeneratie. Maar de Kanaänitische koning van dat gebeid viel hen aan (21:1), maar Israël verdedigde zich. Ook de weg door de Aravah bleek geen optie. God leidde hen toen naar de Rode Zee in het zuiden (21:4).

Vervolg tweede deel Uittocht
God liet de Israëlieten helemaal om de koninkrijken van Edom en Moab heentrekken.
In Numeri 20-21 worden 9 pleisterplaatsen genoemd tussen Qadesj en de velden van Moab. Opnieuw zijn er aanwijzingen voor oases en plaatsen met begroeiing. Voorbeelden: Zared (Wilgen) en Be‘erah (Bron). Opnieuw vroegen de Israëlieten om vrije doortocht naar Kanaän. Dit keer aan de Amorieten (21:21-22), maar ook zij vielen hen aan. De Israëlieten versloegen hen grondig en namen hun gebieden zuidelijk en oostelijk van het koninkrijk Amon in.

Daardoor konden ze ongehinderd hun kamp opslaan in de laagten van Moab aan de Jordaanrivier tegenover Jericho; het eindpunt van de Uittocht. Van daar zouden ze uiteindelijk het beloofde Land innemen. Hun verblijf in de woestijn die 40 jaar had geduurd (Dt 29:5) werd de historische basis worden voor de herdenking ervan tijdens het Loofhuttenfeest (Lv 23:42-43).

Praatmee

Beluister onze podcast

#350 Jeffrey & ds. Marien Kollenstaart over intercultureel kerk-zijn en migrantenchristenen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Lorenzo Sewell
Nieuws

Terugkijken: charismatische prediker gaat los bij beëdiging Trump

Met een beetje fantasie deed hij denken aan een moderne Martin Luther King. Lorenzo Sewell was een van de zes geestelijken die een zegen mocht uitspreken over Donald Trump. En dat deed de voorganger uit Detroit op geheel eigen wijze. De charismatisch

Marijke
Interview

Psalmen hielpen Marijke om haar diepste pijn te omarmen: "God is erbij, zelfs als je dat niet direct voelt”

“Het is hoop die je overeind houdt als alles in je leven lijkt te wankelen”, zegt Marijke Gootjes, die worstelde met een burn-out en posttraumatische stressstoornis. Marijke weet hoe het is om door een dal te gaan en ontdekte dat hoop niet in je eige

India
Nieuws

Christelijke vrouw in India verliest ongeboren kind na zware mishandeling

Een christelijke vrouw in India heeft na een brute aanval haar ongeboren kind verloren. De 25-jarige Kunika Kashyap werd op 2 januari in haar dorp Bade Bodal (staat Chhattisgarh) zwaar mishandeld door familieleden die haar beschuldigden van bidden me

Colombia
Nieuws

Colombiaanse voorganger doodgeschoten na kerkdienst

De moord op de 28-jarige voorganger Iván García in het noorden van Colombia heeft diepe sporen achtergelaten in de christelijke gemeenschap en leidt tot hernieuwde oproepen aan de regering om bescherming voor religieuze leiders te herstellen. García

ds. J. A. van den Berg
Video

Hervormde predikant over evangelist zonder armen en benen: "God heeft een plan"

"Een evangelist groeide op zonder armen en benen. Hij had het er moeilijk mee en wilde eigenlijk niet meer verder leven. Net als andere kinderen wilde hij lopen, rennen en spelen. Maar zijn ouders maakten hem duidelijk: 'God heeft een plan met je lev

Albert-Jan
Video

Waarom Albert-Jan katholiek werd: "Ik zag mensen die echt op Jezus leken"

Albert-Jan vertelt over zijn persoonlijke geloofsreis. Hij ervaarde een diep verlangen om dagelijks in Gods aanwezigheid te leven, maar voelde dat dit verlangen niet volledig vervuld werd in zijn evangelische kerkgemeenschap. Op een bepaald moment on

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Blijf niet met gewond hart rondlopen"

"Wat je ook overkomt, wie je ook pijn doet: blijf nooit met een gewond hart rondlopen. Want wat kan het voor een gewond hart moeilijk zijn om pijn uit het verleden los te laten", zegt spreker Wilkin van de Kamp aan de hand van deze woorden van Jezus

OggiN
Nieuws

Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland laten twee studenten toe

Binnen de Oud Gereformeerde. Gemeenten in Nederland zijn twee studenten toegelaten tot de opleiding om predikant te worden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. De toelating is bijzonder: niet vaak laat deze opleiding nieuwe studenten starten.   In

Meerartikelen

Diederik van Dijk
Column

Wachtlijsten in transgenderzorg: zorgvuldigheid is essentieel

Het recente opiniestuk 'Ontdoe transzorg van demotivering en infantilisering' van Alexandra Philippa in NRC pleit voor een drastische drempelverlaging van toegang tot transitiezorg. De auteur stelt dat genderzorg "net zo eenvoudig verkrijgbaar zou mo

John Lapré
Opinie

Verhalen over diepe eenzaamheid LHBTI-jongeren zijn intens pijnlijk

Op mijn achtste kreeg ik van mijn moeder een abonnement op de openbare bibliotheek in Genemuiden. Jarenlang was ik er zo’n drie keer te vinden en struinde ik langs alle boekenkasten. Dat vond ik toen al een plezier. Het moet ergens in mijn elfde of t

Eritrea
Verdieping

Het Noord-Korea van Afrika: 5 belangrijke vragen en antwoorden over christenvervolging in Eritrea

In het hart van Oost-Afrika ligt Eritrea, een land dat vaak wordt vergeleken met Noord-Korea vanwege zijn strenge totalitaire regime. Ondanks de officiële erkenning van godsdienstvrijheid, worden christenen zwaar vervolgd in het land dat zesde staat

Jeffrey
Hoofdredactioneel commentaar

Hoogmoedswaanzin voormalige (christelijke) X-gebruikers is stuitend

Wie op zondagmiddag een ijsje ging halen, werd vroeger een schuldgevoel aangepraat. Het ijsje op zondag is vervangen door het sociale medium X. Voormalig X-gebruikers, die met een luide stem hun #eXit aankondigen, richten hun pijlen op mensen die het

Donald Trump
Nieuws

Duizenden christenen ondertekenen petitie vanwege omstreden donatiepakket Trump

Bijna zesduizend christenen hebben een petitie ondertekend tegen het zogenaamde 'pay-to-pray' plan van toekomstig president Donald Trump. De petitie is afkomstig van Faithful America, een christelijke organisatie die zich inzet voor sociale gerechtig

Trump
Nieuws

Kerkdiensten en eed afleggen op de Bijbel: Dit kun je verwachten van inauguratie Trump

Maandagavond (Nederlandse tijd) vindt de inauguratie van Donald Trump plaats. Daarmee wordt hij officieel voor de tweede keer president van de Verenigde Staten. De ceremonie wordt voorafgegaan door kerkdiensten en wordt door miljoenen mensen wereldwi

Capitol Building
Nieuws

Bij inauguratie Trump worden tienduizenden Bijbelboekjes uitgedeeld

Tijdens de inauguratie van toekomstig president Donald Trump worden vandaag tienduizenden bijbelboekjes uitgedeeld. Volgens de organisatie zullen meer dan vijftig vrijwilligers aanwezig zijn om 50.000 boekjes met de Bijbelboeken Johannes en Romeinen

Gijzelaarsdeal
Nieuws

Kerkleiders verwelkomen staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas

De wapenstilstandsovereenkomst tussen Israël en Hamas, die zondag van kracht is gegaan, is verwelkomd door kerkleiders binnen en buiten Israël. Volgens het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem brengt het staakt-het-vuren opluchting teweeg onder veel me

Dick Wolters
Interview

Dick Wolters: "Als buurtdominee ben ik voortdurend in gesprek met tijdgenoten"

Dick Wolters, als missionair predikant verbonden aan de Noorderkerk in Amsterdam, promoveerde onlangs op het proefschrift ‘De kerk als contrastgemeenschap’. Hij brengt daarin de theologie van Stanley Hauerwas onder anderen in gesprek met vier Nederla

ds. A. T. Vergunst
Video

GerGem-predikant: "Je hoeft niet te laten zien hoeveel ellende je kent"

"Je hoeft de Heere echt niet te laten zien hoeveel je van je ellende kent. Dat is helemaal niet nodig. Ellendekennis is geen lat waar je overheen moet springen. Ga naar de Heere Jezus toe. Hoe meer je van de heerlijkheid van God proeft, hoe meer je e

Elianne
Nieuws

Tiener schuldig bevonden aan moord op christelijk schoolmeisje in Londen

Een tienerjongen is schuldig bevonden aan de moord op de 15-jarige Elianne Andam. Het gaat om een christelijk schoolmeisje uit Croydon, een stad in de Britse regio Londen. Hassan Sentamu, destijds 17 jaar oud, stak Elianne neer op 27 september 2023.

Ds. L. Hoftijzer
Nieuws

Ds. L. Hoftijzer aanvaardt beroep hervormde gemeente Sprang

De hervormde gemeente (PKN) in Sprang verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. L. Hoftijzer (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt binnenkort afscheid van het Noord-Brabantse Rijswijk. In Sprang volgt hij de naar Heukelum verhuisde ds. E. v