Schots parlement overweegt hulp bij zelfdoding te legaliseren, christelijke leiders geschokt

Het Schotse parlement heeft ingestemd met de eerste fase van een wetsvoorstel dat hulp bij zelfdoding wil legaliseren. Tegelijk klinkt er luid protest vanuit christelijke kring. Meer dan zestig voorgangers en christelijke leiders uit heel Schotland waarschuwen in een open brief voor de gevaren van deze wet en roepen parlementsleden op om het voorstel alsnog te verwerpen.
Het wetsvoorstel, ingediend door parlementslid Liam McArthur, kreeg dinsdagavond 70 stemmen voor en 56 tegen. Eén parlementslid onthield zich van stemming. Hoewel dit nog niet de definitieve goedkeuring is, komt de wet hiermee wel een stap dichterbij.
Voorgangers en kerkleiders luiden noodklok
De Evangelical Alliance Scotland verzamelde de handtekeningen van meer dan zestig kerkleiders, onder wie Josh Johnston (The Tron Church, Glasgow), Stuart Weir (CARE for Scotland), Lynne Paterson en Chris Ringland (Evangelical Alliance).
In de brief stellen zij: ‘Deze wet ondermijnt de waarde van het leven en mist de nodige waarborgen om kwetsbare mensen te beschermen tegen druk om te sterven.’ Ze wijzen op buitenlandse voorbeelden waar wetgeving rond hulp bij zelfdoding steeds verder werd opgerekt. ‘In plaats van de dood versoepelen, zouden we moeten investeren in betere palliatieve zorg.’
Stuart Weir reageerde ook persoonlijk op de stemming en sprak van een verdrietige dag: “Ik ben diep bedroefd. Mijn gedachten zijn bij gehandicapte Schotten en anderen die zich nu grote zorgen maken.” Hij waarschuwde: “Hulp bij zelfdoding ondermijnt het beleid voor zelfmoordpreventie in Schotland en zendt de schadelijke boodschap uit dat sommige levens het niet waard zijn om geleefd te worden.”
Weir benadrukte dat het echte probleem ligt in het gebrek aan goede zorg: “In plaats van een wet te maken voor hulp bij zelfdoding, zou de Schotse overheid zich moeten inzetten voor zorg waarbij er oog is voor de waarde van het leven."
Een fundamentele verandering
De leiders spreken van een ingrijpende verandering: “Het is niet overdreven om te zeggen dat dit een van de belangrijkste wetswijzigingen in de geschiedenis van ons land zou zijn – een fundamentele ethische verschuiving.”
Men waarschuwt daarnaast dat juist kwetsbare groepen – zoals ouderen, mensen met een beperking en mensen in armoede – de dupe kunnen worden. “De gezondheidszorg kent nu al grote ongelijkheid. Dit voorstel zal die ongelijkheid vergroten.”
Politiek verzet
Ook vanuit de politiek is er verzet. Alle drie de meest recente First Ministers – John Swinney, Humza Yousaf en Nicola Sturgeon – hebben zich uitgesproken tegen de wet. Sturgeon schreef: ‘Het risico bestaat dat het recht om te sterven in de ogen van sommigen een plicht wordt om te sterven.’
Protest
Bij het parlement in Edinburgh werd dinsdag geprotesteerd. Onder de demonstranten bevonden zich onder anderen actrice Liz Carr (Silent Witness) en Labour-politica Pam Duncan-Glancy, die zelf chronische pijn ervaart. “Niemand wil pijn”, zei zij, “maar het antwoord daarop is niet de dood. Het antwoord is: zorg voor goede palliatieve zorg.”
Hopen op een ommekeer
Het wetsvoorstel gaat nu naar de tweede fase, waarin wijzigingen kunnen worden voorgesteld. Christelijke organisaties en andere tegenstanders blijven hopen op een ommekeer. Stuart Weir benadrukte: “Wat we nodig hebben, is een wonder van zorg en compassie – geen wet die het einde van het leven versnelt.”
Praatmee