Is een islamitische gebedsoproep hetzelfde als een kerkklok luiden?
Is een gebedsoproep vanaf de moskee hetzelfde als het beieren van een kerkklok? Die vraag houdt de gemoederen bezig nu de fracties van SGP en JA21 in de Tweede Kamer een voorstel hebben gedaan om versterking van het geluid bij gebedsoproepen niet langer toe te staan.
Om met de deur in huis te vallen: laten we eens een denkbeeldig experiment uitvoeren. In Rotterdam mogen alle kerken aanstaande zondagmorgen via luidsprekers aan de toren of op het dak van het kerkgebouw het prachtige Paaslied ‘U zij de glorie, opgestane Heer’ tot klinken brengen in de publieke ruimte. En bij de middagdiensten mag de apostolische geloofsbelijdenis via dezelfde luidsprekers over de stad schallen. Uiteraard alles netjes binnen de bestaande wettelijk toegestane geluidsnormen. In de week na Pasen vindt een enquête plaats onder alle bewoners van de Maasstad. Zij mogen kiezen tussen het vertrouwde klokgelui of het alternatief van de gezongen traditionele christelijke teksten. De uitkomst van zo’n onderzoek hoef je toch niet eens te raden?
Dit voorbeeld zegt genoeg. Toch laat ik het idee maar snel varen en ga de vraag onderzoeken of een gebedsoproep vanaf de moskee hetzelfde is als klokgelui vanaf een kerktoren. Daarvoor bekijk ik deze kwestie heel kort vanuit drie gangbare gezichtspunten. Daarna volgt mijn commentaar daarop.
Praatmee