SGP in verweer tegen geluidsversterkende gebedsoproepen moskeeën

“Ik getuig dat er geen godheid is dan Allah.” Met groot volume klinkt deze boodschap in het Arabisch over steeds meer Nederlandse straten. SGP en JA21 vinden het onwenselijk dat de islam hiermee een dominante plek in de publieke ruimte opeist. Om hier een einde aan te maken, dienen de twee partijen een initiatiefwet in.
Sinds 1988 benoemt de wet het recht om met geluidsversterking gesproken teksten vanaf religieuze gebouwen te laten klinken. Tientallen moskeeën maken inmiddels gretig gebruik van die mogelijkheid. Met de zogeheten azan verkondigen zij met groot volume dat Allah de grootste en de enige god is. Met het voorstel van SGP en JA21 wordt de tegemoetkoming aan de islam van 1988, ongedaan gemaakt. Sinds 1988 benoemt de wet het recht om met geluidsversterking gesproken teksten vanaf religieuze gebouwen te laten klinken. De partijen willen een verbod op gebedsoproepen met geluidsversterking.
SGP-Kamerlid André Flach: “De meeste Nederlanders zitten er bepaald niet op de wachten dat de islam onze steden en straten steeds meer domineert. Met het ‘allahu akbar’ voel je je een vreemde in eigen land. Dit is niet alleen on-Nederlands, het is ook nog eens ongelijk. Andere religies doen dit niet. Laten we daarom deze praktijk, die is uitgemond in een voorrangspositie voor de islam, beëindigen.”
Joost Eerdmans van JA21: “Versterkte gebedsoproepen passen niet in Nederland. In gemeenten waar dit gebeurt, wordt ook regelmatig geklaagd door bewoners. Nu zijn er 40 moskeeën die op vrijdag de azan laten horen. Maar hoeveel zijn dat er over 10 jaar? We hebben 500 moskeeën in Nederland en dat aantal groeit. Tijd om in te grijpen.”
SGP en JA21 rekenen op steun van PVV, VVD, NSC en BBB omdat deze partijen zowel in het hooflijnenakkoord als in het regeerprogramma wijzen op de noodzaak om versterkte gebedsoproepen beter te reguleren.
Praatmee