D66 wil euthanasie bij dementie vergemakkelijken; CU en SGP bezorgd

D66 presenteert binnenkort een nieuw wetsvoorstel dat euthanasie bij mensen met dementie eenvoudiger moet maken. De partij pleit ervoor om euthanasie volledig uit het strafrecht te halen, zodat artsen volgens hen met meer vertrouwen en minder juridische risico’s kunnen handelen. ChristenUnie en SGP reageren kritisch.
Daarnaast wil D66 dat mensen met dementie kort na de diagnose verplicht een gesprek voeren met hun huisarts over hun wensen rondom het levenseinde. D66-partijleider Rob Jetten stelt dat huisartsen nu vaak terughoudend zijn, uit angst voor mogelijke strafrechtelijke vervolging. “Artsen moeten weten dat zij de ruimte hebben om goede zorg te leveren, ook rond het levenseinde”, aldus Jetten volgens RTL Nieuws. D66 verwacht het voorstel later dit jaar aan de Tweede Kamer te presenteren.
De plannen roepen direct scherpe reacties op, met name uit christelijke hoek. ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker reageert kritisch: “D66 blijft maar bezig met het oprekken van euthanasie. Wat ooit bedoeld was als uiterste redmiddel wordt steeds vaker een reguliere optie. Kwetsbaar leven verdient zorg en bescherming, geen extra duw richting het einde.” "Huiveringwekkend en ronduit stigmatiserend", stelt Kamerlid Diederik van Dijk namens de SGP. "Laten we mensen als mens blijven zien, niet als hun ziekte!"
"Een appel met een beurs plekje blijft liggen in de supermarkt…. Dat perfectiedenken is de kern van dit wetsvoorstel", reageert Kamerlid André Flach namens de SGP. "Mensen met dementie hebben liefdevolle zorg nodig, geen ‘wegwerpgesprek’..." Ook de christelijke organisatie NPV - Zorg voor het leven reageert: "Doelbewust iemand het leven ontnemen is géén normaal medisch handelen. Het strafrecht beschermt tegen uitspattingen en geeft het signaal dat het in Nederland niet gewoon is om een ander te doden. Dit D66-voorstel ondermijnt het moreel kompas van onze samenleving."
Euthanasiewetgeving in Nederland
Euthanasie is in Nederland sinds 2002 toegestaan onder strikte voorwaarden, vastgelegd in de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. De arts moet onder meer overtuigd zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt en er moet sprake zijn van een vrijwillig en weloverwogen verzoek. Bij dementie ligt dit complexer, omdat wilsbekwaamheid kan verdwijnen. Een schriftelijke wilsverklaring is dan noodzakelijk, maar blijft juridisch en medisch gevoelig.
Het voorstel van D66 zal vermoedelijk leiden tot een debat over de grenzen van de huidige euthanasiewet en de bescherming van kwetsbare mensen in de samenleving.
Praatmee