Kan je iemand vergeven die geen berouw toont? Wilkin van de Kamp geeft antwoord

Stel dat iemand jou in het verleden veel pijn deed en je daar tot op de dag van vandaag onder lijdt. Dan wil je niets liever dan dat diegene zijn of haar excuses aanbiedt, zodat je vergeving kunt schenken. Maar wat nu als die ander geen enkel berouw toont? Kan je iemand dan ook vergeven? Op die vragen geeft spreker Wilkin van de Kamp antwoord in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'.
"Vergeving schenken is de sleutel tot vrijheid. Jezus heeft ons in het Onze Vader geleerd om degenen die ons pijn hebben gedaan te vergeven. In Mattheüs 6:12 leert Hij ons deze woorden bidden: 'En vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven.' Schuldenaren zijn mensen die je kwaad hebben gedaan, die nooit spijt betuigen of jou om vergeving vragen. Ze zijn je nog steeds iets schuldig, ze hebben je onrecht gedaan en hebben daar geen millimeter spijt van.
Vaak denken we dan: 'Ik kan iemand pas vergeving schenken als hij oprecht zijn excuses aanbiedt. Hij of zij moet eerst berouw tonen voordat ik hem zal vergeven. Zolang ik geen erkenning van mijn pijn en verdriet krijg, ga ik niet over tot vergeving schenken.' Op het eerste gezicht lijkt het logisch dat je pas gaat vergeven als iemand berouw heeft en erom vraagt. Maar Jezus zegt niet dat jij je schuldenaren pas moet vergeven als zij berouw hebben en jou om vergeving vragen. Want wat als de dader niet inziet wat hij je heeft aangedaan en nooit zijn schuld erkent? Wat als de dader dement is geworden of inmiddels overleden is? Blijf je dan maar met de brokken zitten?
Wie beweert dat jij alleen de dader kunt vergeven als hij berouw heeft, zet jou als slachtoffer in de kou. Je bent levenslang vastgeketend aan de dader. Hoe merk je dat? Hij of zij is altijd in je gedachten. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Zolang jij voorwaarden blijft stellen aan de ander die jou kwaad heeft gedaan, kan je niet vergeven en geef jij jezelf levenslang.
Jezus zegt hier niet dat de ander jou niets meer schuldig is. Hij bedoelt te zeggen dat het in jouw belang is om te vergeven. Het gaat Hem erom dat jij door te vergeven niet langer afhankelijk bent van de dader. Jouw vrijheid en jouw genezing zijn niet afhankelijk van wat de ander doet, maar van wat jij doet. Als je dader niet vergeeft en vasthoudt aan de pijn van het verleden, breng je jezelf schade toe. Dan zullen boosheid, bitterheid en wrok je van binnen kwellen.
Door je schuldenaren te vergeven schep je ruimte voor jezelf. Je geeft je boosheid, bitterheid en wrok aan God, zodat de dader geen macht meer over jou heeft. Hoe bevrijdend is dat? Daarom leert Jezus ons het Onze Vader bidden. Daarin vragen we niet alleen vergeving om onze schulden, maar ook om met Zijn hulp onze schuldenaren te vergeven", aldus Van de Kamp.
Bekijk hieronder de 174e aflevering van de serie 'Begin je dag met God' terug:
Praatmee