cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Eerst Dit podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 juli 2022 door Jeffrey Schipper

Gert-Jan Segers genoot vanochtend van deze podcast: 'Vrede in tijden van tegenstellingen'

'In m’n vaak volle dagen heb ik een paar ankerpunten. Beginnen met de 7 minuten durende podcast ‘Eerst Dit’ is daar een van. Vanochtend reikte dominee Kees van Ekris me gedachten aan over verzoening, vrede stichten. Juist vandaag, in tijden van tegenstellingen', schrijft ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers op zijn Twitterpagina.

Van Ekris las in de recente Eerst Dit-podcast voor uit 2 Korinthe 13:5-13. "Op Twitter vechten mensen iets uit. Mensen zitten in elkaars allergiezone en verwensen elkaar hargrondig. Als het uit de hand loopt, heb je daar op Twitter middelen voor: mute, block en unfollow. Je legt iemand het zwijgen op en beëindigt de communicatie. Wat blijft is de wrok."

Van Ekris vervolgt: "Paulus eindigde zijn heftige correspondentie met de Korinthiërs niet met een unfollow. Hij doet eerder het tegenovergestelde en leert liturgische discipline. In die liturgie zag ook de kus. Elkaar groeten met een heilige kus. Wat een weldaad zou dat zijn bij kerkelijke conflicten. Nederigheid oefenen door een ander te naderen en een kus te geven. Dat is niet alleen grootmoedigheid, maar ook navolging van Christus.

Gods verzoenende kracht oefen je in de samenkomst. Daarom mag de kerk nooit een clubje van vrienden of gelijkgestemden zijn. In de kerk oefen je die geestkracht met andere christenen die niet per se je vrienden zijn. Die oefening breidt zich uit in het dagelijks leven, in je opvoeding of op je werk bijvoorbeeld. Misschien moeten we in de kerk oefenen om vredestichter te zijn."

Beluister de volledige podcast:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

O
Zeker een prachtige podkast, wat hebben wij dan nog een hoop te leren, zowel binnen als buiten de kerk. Het moet dan ook maar ons dagelijks gebed zijn om ons door de kracht van de Heilige Geest daarin te oefenen.