Homo’s die uit de kast kwamen en in de kerk bleven, vertellen hun levensverhaal

God6 juli 2022 Piet Vergunst, De Waarheidsvriend
Piet Vergunst

Niet de belijdenis uit Psalm 139 dat ‘ik door U in het verborgene gemaakt ben’ komen we tegen in de bundel Homo in de biblebelt. Dé rode draad is een woord van Paulus, die in zwakheid genoeg heeft aan Gods genade (2 Kor.12). Boordevol lessen voor de christelijke gemeente zijn de levensverhalen van dertien mensen.

De meeste van de homo’s die Christine Stam-van Gent en Ineke de Jong interviewden, zijn dertiger. Een van hen zegt: ‘In de zes jaar dat ik op het Driestar College heb gezeten, heb ik het woord homoseksualiteit letterlijk nooit horen vallen. Dat is nu totaal anders. Wij zijn wat dat betreft een tussen-wal-en-schip generatie.’

Dit boek met dertien uitvoerige vraaggesprekken typeert daarmee de voorbije twintig jaar. Deze generatie homo’s uit reformatorische kring geeft aan dat zijzelf niet de moeilijke tijd meemaakten dat je in de kast moest blijven zitten, maar dat ze evenmin het gemak kennen waarmee jongeren nu met hun verhaal naar buiten komen. In dit kader past het dat de oudste die geïnterviewd wordt, de rond 1950 geboren Anna, als enige haar verhaal anoniem doet. Pas een paar maanden geleden vertelde ze in haar kerkelijke gemeente dat ze lesbienne is, zodat ze levenslang een geheim meedroeg. Hoe zwaar is dát! Anna is tevens de enige vrouw in de bundel, omdat het veel moeilijker was om vrouwen te vinden dan mannen die wilden meewerken aan dit boek.

Onderscheidend in deze uitgave is dat alle homo’s leven ‘als single en als christen’ – al ligt deze hoge norm niet voor iedereen voor heel het leven vast.

Single én christen
Onderscheidend in deze uitgave is dat alle homo’s leven ‘als single en als christen’ – al ligt deze hoge norm niet voor iedereen voor heel het leven vast. Uit de kast komen én in de kerk blijven, het is veelzeggend dat deze combinatie voor de kerken van de gereformeerde gezindte opvallend is. De homoseksuele EO-medewerker Jeroen Snel (bekend als watcher van het Koninklijk Huis) vertelde recent in Visie dat hij wel gelovig is maar niet aangesloten bij een kerkelijke gemeente, ‘omdat de kerk toch erg gericht is op gezinnen. Dat is fantastisch als je een gezin hebt. Maar als je homo bent, val je daarbuiten’. In dit verband merkte ds. Wielie Elhorst, actief binnen de lhbtq-gemeenschap, in het Nederlands Dagblad overigens op dat hij het betreurt ‘als het niet hebben van een relatie vanwege een religieuze overtuiging als een serieuze optie wordt overwogen’. Voor orthodoxe homo’s lijkt me een uitspraak als deze verre van ondersteunend.

Openheid en vragen
Na Anna zijn HGJB-werker Herman van Wijngaarden en de hersteld hervormde ds. D. Burggraaf de oudste geïnterviewden, mensen die al langer gereflecteerd hebben op hun homoseksuele gerichtheid en die de lezer veel aanreiken. Elk mens moet immers zelf zijn eigen identiteit en autonomie ontdekken, een weg waarin je biografie bepalend is. In die zin hebben deze vraaggesprekken mij als hetero ook veel geleerd.

Uit Hermans mond komen woorden die andere homo’s in dit boek ook aanstippen. Ik denk daarbij aan het heilzame dat er in de kerk aan jonge homo’s vragen gesteld worden in plaats van dat het onderwerp vermeden wordt. ‘Stel jezelf niet al te onzichtbaar op.’ Openheid blijkt een manier te zijn om homoseksuele gevoelens onder controle te houden. Het grote belang van vriendschappen komt hierbij, de ruimte om met de ander emotionele intimiteit te ervaren. ‘Even een hand op mijn schouder of een hug krijgen is belangrijk voor mij,’ zegt Pieter Kieviet.

Laster en smaad
‘Bewaard voor de afgrond’, het is de titel boven het even openhartige als aangrijpende gesprek met ds. Dustin Burggraaf, opgegroeid in een randkerkelijk Brabants gezin. Onkunde maakte dat hij nooit eerlijk naar zichzelf keek, terwijl hij ook zelf nauwelijks begrip voor homo’s had. De ontdekking van zijn eigen homoseksuele gerichtheid ervoer hij als ontluisterend en verpletterend. Om anderen te dienen, besloot hij publiekelijk uit de kast te komen, waarna laster en smaad zijn deel werden, er een storm aan kritiek losbrak en contacten werden verbroken: ‘In vrome taal werd gezegd dat men mij wel zou weten te vinden als ik door zou gaan met het benoemen van dit onderwerp.’ Dat niemand ingreep, noemt ds. Burggraaf een pijnlijke constatering. Inmiddels is hij dankbaar dat de Hersteld Hervormde Kerk inzake homoseksualiteit naast principieel ook pastoraal spreekt. De roeping om binnen de christelijke gemeente sámen een kruis te dragen is in het leven van ds. Burggraaf verzaakt, wat zelfs maakt dat dit hoofdstuk afsluit met de bekende zin over zelfmoordpreventie.

Openheid blijkt een manier te zijn om homoseksuele gevoelens onder controle te houden. Het grote belang van vriendschappen komt hierbij, de ruimte om met de ander emotionele intimiteit te ervaren.

Voor de meeste anderen in dit boek is homoseksualiteit een lichter thema, mannen voor wie de woorden van Herman van Wijngaarden gelden: ‘Zend geen signalen uit dat het heel vreselijk is om homo te zijn. Je hoeft ook weer niet uit te zenden dat het erg leuk is om homo te zijn. Iets er tussenin dus.’ Zoals de uit Colombia geadopteerde Saúl de Boer zegt: ‘Mijn geaardheid is maar een deel van mezelf, het is niet alles wat ik ben.’ Jaap den Ouden sluit hierbij aan: ‘Ik zou het fijn vinden als homoseksualiteit niet automatisch als een zwaar kruis wordt gezien.’ En Henry Bax vindt het ‘fijn wanneer mensen om mij heen homoseksualiteit niet als een zwaarbeladen thema zien’.

Veiligheid
Verrijkend is het om deze bundel te lezen, om een medemens in zijn worsteling zonder oordeel ten eerste als méns te zien. Vanzelfsprekend is dat uiteraard, maar toch niet als je leest dat velen de christelijke gemeente niet als veilige plek ervoeren. Anton de Bruijn vertelt dat hij na zijn coming-out twee kerkenraadsleden informeerde, die integer reageerden maar nooit meer op het gesprek terugkwamen. En Gerrit van den Berg benoemt dat veiligheid in kleine dingen zit, zoals in het gebed of tijdens de preek af en toe op een positieve manier over homo’s spreken. Peter Stolker zegt dat predikanten op de kansel soms een standpunt innemen waarin elke nuance ontbreekt, terwijl ze in het pastorale gesprek vaak liefdevol zijn.

Hun weg moeten homo’s zoeken tussen ‘de reformatorische wereld met zijn stellige overtuigingen’ en ‘tolerante mensen die zonder dat ze het doorhebben, juist superintolerante opmerkingen maken’, aldus Gerrit van den Berg. Ze ervaren dat het uitdragen van een in hun oog bijbels standpunt (het niet aangaan van een relatie) ‘onmiddellijk als intolerant en onverdraagzaam wordt gezien’. In die context, zegt Anna: ‘Het begint bij je relatie met de Heer’ en geeft Hilbert de Vos aan dat het accepteren van zijn geaardheid alles te maken heeft met het leren kennen van God. Peter Stolker zegt het zo: ‘Mijn leven is er sinds mijn bekering niet leuker en gemakkelijker op geworden. Wel dieper en rijker.’

Verschuiving
De helft van de geïnterviewden brengt expliciet 2 Korinthe 12 ter sprake, zoals Herman van Wijngaarden, aan wie ds. W.C. Zuijderduijn in Neerlangbroek deze woorden aanreikte. Voor Pieter Kieviet is dit een woord dat hem heel dicht bij God houdt, dat hem rust over zijn geaardheid gaf. Die band met de Heere is temeer cruciaal, omdat mensen ‘in mijn omgeving steeds minder moeite hebben met homoseksuele relaties’, zoals Herman schrijft, terwijl ook Saúl de Boer constateert dat ‘er een verschuiving gaande is in de visie op homoseksualiteit, in Nederland en in de kerk’.

‘Je bent ons kind en we houden van je.’ Vanzelfsprekend? Vanuit de roeping als ouder wel, maar in de gebroken werkelijkheid van het leven ook weer niet.

Liefde van ouders
Twee aspecten wil ik nog graag expliciet benoemen. Als eerste de warme, aanvaardende reactie van reformatorische ouders, als hun kind kleur bekent, al blijft waar dat de een er communicatief wat soepeler mee omgaat dan de ander. Hilbert de Vos proefde onvoorwaardelijke liefde: ‘Je bent ons kind en we houden van je.’ Vanzelfsprekend? Vanuit de roeping als ouder wel, maar in de gebroken werkelijkheid van het leven ook weer niet.

Hart van homo’s
Het laatste wat me raakte, was het belang van de stichting Hart van homo’s, in de gemeenten nog te weinig bekend. Vele jonge homo’s geven aan tijdens de bijbelstudiegroepen geleerd te hebben om homoseksuele gevoelens bespreekbaar te maken, identificatiefiguren te ontmoeten én gestimuleerd te worden vanuit persoonlijke omgang met God Zijn wil voor hun persoonlijke leven te ontdekken.

‘Heel eerlijk gezegd vind ik de Bijbel vrij duidelijk over homoseksualiteit’, zegt Herman van Wijngaarden, terwijl Pieter Kieviet een diep besef had dat God een relatie niet wilde. Juist rond dit punt leert deze bundel me opnieuw dat het niet allereerst om standpunten gaat. Ik denk aan Cornelis Verboom, die voor kerkenraden van de Gereformeerde Gemeenten lezingen over homoseksualiteit houdt en ten aanzien van een relatie schrijft: ‘Toch heb ik er moeite mee wanneer dit heel stellig naar voren gebracht wordt.’ Omdat een houding nodig is waarin je náást de ander gaat staan en omdat adequate pastorale zorg nodig is.

Dát is het appèl dat deze bundel met recht op de kerk doet: zie de ander als mens, luister met een open mind, zoek bij een geopende Bijbel naar de wil van God, een wil die zich uitstrekt tot het hele leven van homo’s en hetero’s.

Piet Vergunst is hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

Meerartikelen

vervolging nigeria
Nieuws

Christelijke moeder en baby vermoord bij nieuwe reeks islamitische aanvallen in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan 30 christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend christ

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis