Nieuw-Zeelandse christen ziet zijn land steeds seculierder worden: "Alleen God kan het tij keren"

De afname van het christelijk geloof in Nieuw-Zeeland baart veel Nieuw-Zeelandse christenen zorgen. Volgens dr. Stuart Lange is er slechts één antwoord daarop: geestelijke vernieuwing door Gods Geest. “Alleen een ingrijpen van God kan het tij keren”, stelt hij.
Dr. Lange is nationaal directeur van het New Zealand Christian Network (NZCN). Hij pleit niet voor politieke actie of protesten, maar voor gebed, liefde en evangelisatie. “Er moet meer liefde zijn en meer evangelisatie. De Heilige Geest moet in de harten van gelovigen werken, en honderdduizenden ongelovigen tot zich roepen", schrijft hij aan zijn achterban.
Volgens Lange leven christenen in Nieuw-Zeeland in een vrij en divers land. “Maar velen van ons verlangen naar groei van het christelijk geloof onder alle culturen, bloeiende kerken en een grotere invloed van Gods Koninkrijk in deze natie.”
Is Nieuw-Zeeland ooit een christelijk land geweest? Die vraag beantwoordt Lange met 'ja en nee'. In 1966 noemde nog 80 procent van de bevolking zich christen. In 2023 was dat gezakt tot 32,3 procent. Meer dan de helft van de bevolking (51,6 procent) gaf aan geen religie te hebben.
Toch was de christelijke invloed in het verleden duidelijk zichtbaar, aldus Lange. “Onze wetten en gewoontes weerspiegelden christelijke waarden. Denk aan Bijbel in de scholen, kerkdiensten bij begrafenissen, en het volkslied ‘God Defend New Zealand’.”
Lange benadrukt dat Nieuw-Zeeland nooit officieel een christelijke staat is geweest. “Vanaf het begin, in 1840, was er godsdienstvrijheid. Er was geen staatskerk, al noemden veel Nieuw-Zeelandse staatsburgers zich christen.”
Vandaag de dag wordt Nieuw-Zeeland vaak bestempeld als 'post-christelijk' en 'seculier'. Nieuwe wetten en het publieke debat staan soms haaks op Bijbelse waarden, erkent Lange. “Christelijke overtuigingen worden in de media vaak verkeerd begrepen of negatief neergezet.”
Hoewel sommige kerken groei zien, is de algehele trend zorgwekkend. “Veel kerken hebben het moeilijk, en jongeren blijven weg. Er is een geestelijk ontwaken nodig. Een beweging van God, over alle culturen heen. Alleen Hij kan echte verandering brengen.”
Praatmee