cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. M. Messemaker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 juni 2022 door Jeffrey Schipper

PKN-dominees schrijven protestbrief om dr. Klaassen te steunen: terecht? Ds. Messemaker antwoordt

Omdat dr. M. Klaassen bedenkingen heeft bij de manier waarop de PKN zich inzake relatievormen, huwelijk en seksualiteit opstelt, diende hij officieel bezwaar (gravamen) in. Hij kreeg nul op het rekest. Tientallen PKN-collega's ondersteunen Klaassen door middel van een aan de PKN gerichte brief. Ds. M. Messemaker, predikant van de hervormde gemeente in Cillaarshoek, reageert in de CIP Podcast.

"Waar ik van geschrokken ben is dat het gravamen van dr. Klaassen niet in behandeling is genomen, terwijl we te maken hebben met een serieuze tegenstem", maakt Messemaker duidelijk. "Ds. A. J. Mensink (voormalig voorzitter van de Gereformeerde Bond, red.) zei ooit dat een tegenstem in de kerk altijd een inhoudelijk serieus gesprek verdient. Daar ben ik het van harte mee eens. Op dit punt heb ik het inhoudelijke gesprek gemist."

"Het moderamen stimuleert lokale gemeenten om dit gesprek te voeren. Dit is niet gediend met grote statements", liet PKN-scriba René de Reuver eerder weten in reactie op het bezwaarschrift van Klaassen. Messemaker: "Dit gravamen betreft niet een statement. Wie het bezwaarschrift leest, zal ook ontdekken dat die toonzetting daarin niet is terug te vinden. Klaassen stelt heel specifiek bepaalde zaken aan de orde die serieus genomen zouden moeten worden."

"Het doet me echt zeer om te lezen dat men niet in gesprek gaat over thematiek dat fundamenteel Gods Woord en de belijdenis van de PKN raakt. Daar moet op z'n minst een goed gesprek over gevoerd worden. Klaassen heeft niet zomaar wat geroepen. Zijn gravamen is een gebalanceerd en Bijbels getuigenis."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 26:35

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify