cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
lege katholieke kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2022 door Redactie

Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland loopt leeg

Nooit eerder verlieten zoveel mensen de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland als in 2021. Volgens de statistieken keerde 359.338 Duitse gelovigen de Kerk de rug toe. Roomse geestelijken zoals voorzitter van de Duitse Bischop Conferentie (DBK) Georg Bätzing zijn "diep geschokt door het grote aantal mensen die de kerk verlaten", meldt CNE News.

De oorzaak van de kerkverlating is mogelijk de coronacrisis, al verlieten in 2020 aanzienlijk minder Duitsers de kerk. Toen werden 221.390 afmeldingen geregistreerd binnen de Rooms-Katholieke Kerk van Duitsland. Dit was nog steeds veel, maar minder dan het jaar voor de pandemie waarin 272.771 Duitsers de kerk vaarwel zeiden volgens de DBK.

Ondanks dat de cijfers weinig positiefs te melden hebben, voelt DBK-voorzitter Bätzing zich bemoedigd. Hij ziet de kerkverlating als een teken om de hervormingsprocessen binnen de Rooms-Katholieke Kerk van Duitsland verder voort te zetten. "We zijn met het Synodale Pad onderweg, maar we hebben de gelovigen nog niet bereikt", zegt Bätzing hierover in gesprek met de Duitse Katholieke Nieuwsorganisatie.

Hij geeft aan dat hij er zeker van is dat er belangrijke stappen zijn gezet en worden gedaan in de juiste richting, om de Kerk weer een plek te maken waar gelovigen zich thuis voelen en deel van zullen blijven in de toekomst.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Met alle respect voor de rooms-katholieke kerk hier: ik vind dit nieuws niet zo erg.

Zelf ruim 40 jaar in de katholieke kerk doorgebracht zonder daar één maal (ÉÉN maal) doordrongen te worden van het feit dat Jezus Christus mijn Verlosser is en dat ik daar niets (NIETS) voor in de plaats kan stellen ten aanzien van eigen goede werken en het netjes naleven van rituelen en tradities.Ik bid de Duitse broeders en zusters toe dat ze ergens gaan komen waar hen dit wel onderwezen gaat worden.