“Soms lijkt het alsof we stoppen bij de opstanding van Jezus. Alsof we Jezus’ laatste woorden zijn vergeten”

“Soms lijkt het alsof we stoppen bij de opstanding van Jezus. Wij zijn gered. Alsof we Zijn laatste woorden zijn vergeten.” In Handelingen 1 vertelt God Zijn discipelen dat zij nu aan de beurt zijn. ‘Jullie zullen de Heilige Geest ontvangen, jullie zullen Mijn getuigen zijn, tot aan de einden der aarde’, zegt Hij in vers 8. “Wij zijn gered, zodat we het goede nieuws aan anderen bekend kunnen maken.” John Maasland, directeur van Operatie Mobilisatie Nederland, snapt niet hoe het kan dat we in Nederland enthousiaster zijn over een nieuw huis of een aanstaande vakantie, dan over Jezus. “En misschien is dat beroepsdeformatie: ik werk voor een zendingsorganisatie, ik ben er dagelijks mee bezig. Ik hoor de verhalen uit het veld, ik word daar ook elke dag enthousiast over gemaakt. Maar in de kerk, in de gemeente, beleven we daar nog wel dat radicale anders?”
Touren door Nederland
Het is ook om die reden dat er op de Pinksterconferentie Opwekking niet weer een Global Village stond, maar The Global Mission Express (TGME). Een levensveranderende ervaring in een oplegger. Die overal in Nederland (en daarbuiten) kan worden opgebouwd. “We dachten ‘waarom maar eens per jaar?’ En ‘waarom alleen op Opwekking?’ We wilden mobieler, breder inzetbaar, iets waar we mee door het land konden touren, waarmee we kerken kunnen versterken. Iets waarmee we christenen kunnen mobiliseren, het hele jaar door.”
Tijdens Opwekking beleefde de TGME de vuurdoop. En de reacties waren overweldigend. “We hadden minder bezoekers dan verwacht, maar de impact was weer veel groter dan verwacht”, zegt Maasland lachend. Hij wil niet te veel verklappen, maar de laatste halte in de experience is een soort reflectieruimte, waarin mensen hun eerste gedachte op de muur schrijven. “En daar wordt zo duidelijk waarom dit nodig is.” ‘Hoe leg ik uit wie of wat God is aan iemand die nog van niets weet?’ staat er op die muur. En ‘ik heb mijn praatje niet klaar’, maar ook ‘wat doe ik hier nog Heer? Zend mij waar U wilt!’. “Sommige mensen probeerden daar voor het eerst te verwoorden wat het Evangelie is, wie Jezus voor hen is. Wat het betekent om gered te zijn. En dat doet iets met je. Ik zeg vaak ‘als je het Evangelie deelt, is de eerste zegen voor jou’. Er zit een zegen in het geven en de mensen ervaren dat. Een vrijmoedigheid door alle verlegenheid heen.”
Kom naar de Missiedag op 2 juli!
Wie de TGME gemist heeft op Opwekking, heeft tijdens de Missiedag van Operatie Mobilisatie, op zaterdag 2 juli, een herkansing. “Dan staat de oplegger bij ons op de parkeerplaats”, belooft Maasland. De TGME is slechts één van de redenen om op de Missiedag langs te komen. “We willen jullie zo graag laten zien wat er wereldwijd gebeurt. Hoe God aan het werk is in de Sahel, in het Himalayagebergte, maar ook in China en Iran. Wij mogen vieren met jullie dat we onderdeel zijn van die beweging wereldwijd.” Natuurlijk ligt de focus in de zending op de ruim drie miljard mensen die nog niet bereikt zijn met het Evangelie. “Maar als er in de hemel feest wordt gevierd als één iemand tot geloof komt, dan mogen, nee, moeten wij dat toch ook doen?” Maasland belooft dat men enthousiast weer naar huis gaat. “Maar ook met een licht ongemak. Dat hoort”, zegt hij lachend.
Zie hier hoe deelnemers net uit de Express komen: “het was confronterend!”